Keukenexperiment 7 – Zelf seitan maken

Het aantal kookexperimenten neemt gestaag toe 🙂 Ik waagde me dit keer aan seitan. Homemade. Ik volgde hiervoor het recept van Desi :

http://www.aandachtigeblog.nl/recept-zelf-seitan-maken/

Seitan boordevol Eiwitten en aminizuren

Eén van de vele vormen die seitan kan aannemen. Soms ziet het eruit als steak, soms als balletjes. Je kan het in sneedjes en in een blok kopen. Eindeloos veel variaties…

Wat is seitan eigenlijk? Seitan is meestal gemaakt van tarwe- of speltmeel of gluten. Het wordt verkocht als vleesvervanger en heeft een vlezige, vaste structuur. Seitan bevat veel eiwitten. Het is niet geschikt voor mensen die glutenintolerant zijn.

https://www.bertyn.eu/seitan

In de handel vind ik seitan vrij duur. Vandaar dus een poging “at home”.

Wat heb je nodig? Ik ging voor het snelle recept en kocht gluten in de verpakkingsvrije winkel Content aan de Leuvense Vaart in foodhall De Smidse. Dit product vormde de basis van mijn seitan.

ingrediënten:

*120 gram tarwegluten

*200 ml water +  ongeveer 50 ml extra

*5 tl edelgist (of meer of minder. Ik gebruikte meer)

*1 tl (witte) peper (ik gebruikte gemalen zwarte peper)

*1 tl gemberpoeder

*1 tl tarwemeel of kikkererwtenmeel. Ik gebruikte kikkererwtenmeel.

*1 el sojasaus

Bereiding:

*Verwarm je oven voor op 200°C.

*Doe de gluten met de edelgist, het kikkererwtenmeel, de peper, het gemberpoeder, wat water en wat sojasaus in een kom.

Seitan under construction

*Kneed goed tot al het vocht is opgenomen en je een soort elastische balletjes krijgt.

*Doe de seitanballetjes in een ovenschaal die je bekleedt met bakpapier.

*Zorg ervoor dat de balletjes in een bodempje water staan.

Deze balletjes gaan de oven in.

*Plaats de seitan ongeveer 45 minuten in de oven. Let erop dat de balletjes niet aanbranden!

Ready to eat !!!

Deze seitanballetjes zijn heerlijk in een pasta met avocadosaus, in een frisse salade, op een pitabroodje,… De mogelijkheden zijn eindeloos!!!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.