Workshop Zuid-Indisch koken bij Dille & Kamille Leuven

Wat een ontdekking!!! Wat een smakenpalet!!!! En veel eenvoudiger dan ik dacht!!! De Zuid-Indische keuken werd ons uit de doeken gedaan op zaterdag 13/10/2018 door de sympathieke Maduri Madankumar in traditionele klederdracht: een prachtige gele jurk met bijhorende sari. In ongeveer 2 uur leerden we “some basics”.

Van de Indische keuken wist ik eigenlijk weinig of niets. Ik had al verschillende keren Indisch eten besteld en zelf proberen maken met naan en potjes voorgemaakte saus van Patak’s maar “the real stuff, home cooked”, daar was ik nog niet geraakt. 

Eigenlijk maak je als Belg vooral elementaire fouten in de volgorde van het kookproces. In de Indische keuken rooster je de specerijen eerst zonder olie, daarna bak je groenten in olie en voeg je de specerijen toe. Typische specerijen die vaak terugkomen, zijn kardemom(peulen), mosterdzaad, zwarte peperbollen, kurkuma, gember, komijn,…

Kleurrijke ingrediënten liggen te wachten om gebruikt te worden!

Maduri legde uit dat de Indiërs drie keer per dag een warme maaltijd nuttigen. Ze vertelde ook dat de meeste vrouwen weten hoe ze traditioneel moeten koken. De recepten gaan over van grootmoeder op moeder op dochter. Je kon ook heel goed zien hoe geroutineerd Maduri is in de keuken: ze vertelde erop los en moest niets afwegen. In weinig tijd zette ze maar liefst 7 verschillende gerechten op het buffet. We waanden ons als het ware op een Indisch festival!

Sagu met groenten is een soort groentengerecht met gedroogde kokos dat met chapati en rijst wordt gegeten. Ook bonenpalya is een groentengerecht dat op deze manier wordt gepresenteerd.

 

Sagu met groenten en kokos

De rijst die Maduri maakte, was geen basmati. Die zou immers niet zo gezond zijn als sona masuririjst en dus niet geschikt zijn voor dagelijkse consumptie. We leerden dat basmati vooral voor biryanigerechten wordt gebruikt. Bij de sona masuririjst kwamen cashewnoten en peperbolletjes voor de smaak.

 

Geurige, aromatische rijst

Er waren ook gefrituurde groene paprika’s (capsicum bhajji) in een deegjasje van kikkererwtenmeel en chilipoeder. 

Als drank maakte Maduri een kruidige limonade (panaka) met veel suiker, citroen en saffraan. Dit drankje wordt als digestief voor het eten gedronken (en dus niet achteraf zoals wij gewoonlijk doen).

Het dessert leek op een zoet soepje en bevatte gekookte wortel, geweekte amandelen, veel suiker, volle melk en opnieuw heel veel aromatische specerijen.

 

Het mierzoete dessert

Het hele buffet werd vergezeld van verse chapati, een soort wraps van volkorenmeel met water en wat zout. 

Chapati in the making

 

Wat een traktatie en streling voor het oog! Alle gerechten schreeuwen “eat me, eat me” 🙂

Hoe heerlijk, geurig en smakelijk alle gerechten waren, is moeilijk in woorden weer te geven. De recepten zijn zeker te realiseren “at home”. Wat ik eerst ga doen, is alle (goedkope!) ingrediënten halen om mijn vriend volgende week te verrassen met een authentiek Indisch diner!   

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.