Turkse producten uitgelegd – Wat zijn simit?

Vaak worden Turkse simit vergeleken met pretzels uit New York. Simit zijn de hele dag verkrijgbaar bij eetkraampjes op straat en bij verkopers op het strand die de simit in een indrukwekkende stapel op hun hoofd dragen.

Simit zouden al minstens 600 jaar bestaan. In documenten uit het Topkapipaleis uit 1593 staan grote bestellingen voor simid-i-halka (= ronde simit). Er zijn bakkerijen die niets anders doen dan simit bakken in houtovens op 300°C.  Simit worden gegeten bij het ontbijt, als bijgerecht of als tussendoortje. Wij beschouwen bagels en soortgenoten eerder als lunch 🙂

(Bron: “De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië,” door Somer Sivrioglu en David Dale.)

            

              Simitverkoper met kraampje                           Een stapel simit op het hoofd

Natuurlijk ging ik op zoek naar een recept om zelf simit te maken. Ik moet het dus nog proberen maar Turksekok.nl raadt aan om als volgt te werk te gaan:

http://www.turksekok.nl/1887/simit?print=true

 

Ingrediënten: Voor 4 personen
*1 kg bloem
*20g verse giste*2tl zout*5el zonnebloemolie*400ml warm water*100ml druivenmelasse (in het Turks: pekmez. Dit product is in elke supermarkt gemakkelijk en goedkoop te verkrijgen.)*100ml water*100g sesamzaad
Bereiding:
*Doe de bloem, de gist, de zonnebloemolie en het zout in een kom.                                                                                                                                  
*Giet er langzaam het water bij en kneed goed.                                                                                                                                     *Dek het deeg af met een vochtige doek en laat 10 minuten rijzen.
We maken intussen de stroop waarin we later de simit zullen dopen.
*Doe 100ml water en 100ml druivenmelasse in een kom en meng goed tot de melasse in het water is opgelost.                                                                                                                       *Maak van het deeg 20 langwerpige bolletjes en rol deze daarna één voor één tot een lange sliert.                                                                                                                                                                 *Vlecht de deegslierten per 2 in elkaar.                                                                                      *Maak de 4 uiteinden aan elkaar vast zodat je een cirkelvormig broodje bekomt.                        *Dompel elke simit onder in de siroop van water en melasse en wentel elk broodje door het sesamzaad.                                                                                                                               *Leg de simit naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.                                             *Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Lekker met fetakaas en boter of met honing of met mijn sinaasappel- of vijgenmarmelade 🙂

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.