Turkse producten uitgelegd – Wat is ayran?

                                                           De nationale drank van Turkije: ayran

Om jullie te kunnen vertellen wat ayran precies is, heb ik verschillende bronnen geraadpleegd.

“De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië” van Somer Sivrioglu en David Dale zegt: “Ayran is de nationale drank (na raki), gemaakt van yoghurt, zout en water”.

en ook

“Ayran is het populairste koude drankje van Turkije. Religieuze conservatieven noemen dit hét nationale drankje, in tegenstelling tot raki, het alcoholische drankje dat bij mezze hoort. Ik ben dol op de schuimige crème die de dorpelingen kregen door yoghurt in een zak van schapenhuid of een houten vat te schudden. Ik maak het mezelf makkelijker met een cocktailshaker en wat melk.”

Volgens verschillende websites zou ayran heel goed zijn voor het spijsverteringsstelsel en zou het een positieve invloed hebben op de darmflora. Naar mijn gevoel lijkt het een beetje op kefir, ook een yoghurtachtig drankje dat goed is voor de spijsvertering. (Bron: http://www.elixirwanted.com/what-can-ayran-drink-do-for-your-health/)

In het begin moest ik heel hard wennen aan de smaak van ayran. Het doet een beetje denken aan karnemelk maar dan met zout. De Turken drinken het bij vleesgerechten, als verfrissing in de namiddag,… Je vindt ayran gewoon tussen de frisdranken op elke menukaart.

Wat ik persoonlijk zalig vind, is verse ayran. Sommige restaurants maken hun ayran zelf. Dan staat er een dikke schuimlaag op die je eerst moet opdrinken alvorens tot de drank zelf te komen. Super!

                                Verse ayran vorige week in het restaurant in Dalaman.                   

Als je ayran googled, vind je ook recepten om het drankje thuis te maken. Ik geef jullie hieronder twee variaties om uit te proberen. Ik voel het al kriebelen… 🙂

Versie 1: https://www.giverecipe.com/how-to-make-ayran/

 

Ingrediënten: Voor 1 groot glas Ayran
*2 kopjes volle yoghurt*1/2 kopje water*Zout naar smaak*Een handvol ijsblokjes
Bereiding:*Doe alle ingrediënten in een blender en mix.*Serveer met de ijsblokjes.
 

Versie 2 : “Ayran – Yoghurtshake met munt” uit “De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië.”

Ingrediënten: Voor 4 personen                                                                                                               

*1 bosje munt                                                                                                                                     
*135g ijsblokjes                                                                                                                                  
*750g yoghurt                                                                                                                                        
*125ml melk                                                                                                                                       
*125ml spuitwater                                                                                                                                    
*1 el zout

Bereiding:                    
                                                                                                                        
*Hak de munt fijn.                                                                                                                                 
*Doe het ijs en alle andere ingrediënten in een cocktailshaker. Schud 30 seconden flink.           
*Schenk door een zeef in vier glazen en serveer.

Nieuwsgierig geworden? Please do try this at home !!!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.