Wat ik meebracht uit Kroatië…

In Kroatië kochten we niet veel souvenirs. Natuurlijk werd er wel culinair geshopt. Voor ons is een reis ook een culinaire ontdekkingstocht. Het verrijkt de reis en ook je kennis van ingrediënten, producten, kooktechnieken,… Terug thuis kan je dan alles in de praktijk brengen in je eigen keuken.

Chris en ik kochten 3 producten : een truffellikeur in Modovun, een olijfolie in het binnenland van Istrië en grof zeezout van het eiland Nin. Een woordje uitleg bij elk product…

Truffellikeur uit Modovun

In het charmante dorpje Modovun, bovenop een heuvel, vonden we in een toeristische culinaire shop een fles “Medica se tartufom” met een alcoholpercentage van 30%. De drank heeft een uitgesproken truffelsmaak en -geur. Aangezien truffel typisch is voor de regio Istrië en we niet wilden naar huis gaan met truffelproducten die ook bij Oil & Vinegar te krijgen zijn, kochten we een fles van dit pittige goedje. 

Medica is een populaire soort Rajika, een Kroatische alcoholische drank. Medica vindt zijn oorsprong in Istrië en is gekend vanwege zijn zoete smaak. De drank wordt gemaakt van honing en gekruid met propolis. De ingrediënten van onze fles zijn grappa, honing, truffel, truffelextract en water.

Door de zoete smaak is Medica verraderlijk: het is moeilijk ermee te stoppen en je bent sneller dronken dan je denkt. Opletten geblazen dus 😉

Olijfolie uit het binnenland van Istrië

Op de site van Ipša Kroatië, de olijfgaard waar wij ons flesje Leccino kochten, wordt olijfolie omschreven als onmisbaar in de Kroatische keuken en lekker bij verse groenten, vis, zeevruchten, vlees en pasta. De extra vierge olijfolie van Ipša is een mono-onverzadigde olie, rijk aan antioxidanten zoals vitamine E en honderden nutritionele componenten. 

Wij mochten drie verschillende olijfolies proeven die allemaal ter plaatse op kleine schaal worden geproduceerd. Ipša heeft reeds prijzen gewonnen voor de beste olijfolie in hun type olijven. Ik kocht uiteindelijk de Leccino-olijfolie. Dit was niet de “award winner” maar wel de olie die ik het lekkerst vond en vind. 

http://www.ipsa-maslinovaulja.hr/gb/butik.html

Grof zeezout met immortelle van het eiland Nin

Op verschillende eilanden voor de kust van Istrië en van Dalmatië wordt aan zoutwinning gedaan. Chris en ik bezochten het eiland Pag. Het bekendste eiland voor grof zout is echter het eiland Nin. Dus kocht ik op Pag een molentje met grof zout van het eiland Nin :-). Ik koos de variant met immortelle, dit is een klein, geel bloempje dat groeit op rotsige bodems. Als je de omgeving bekijkt op het eiland Pag begrijp je direct wat met “rotsige bodem” wordt bedoeld. 

Het zout smaakt gewoon naar zout dus daar kan ik niet zoveel over zeggen. Af en toe proef je een beetje van de gedroogde bloemetjes die zijn toegevoegd. Ik gebruik het zout vooral als ik visjes in de oven maak of over een salade met verse geitenkaas of over een pastagerecht. 

De bronafbeelding bekijken

Immortelle als toevoeging bij het grof zout van Nin

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.