Voor het eerst in Athene

Ik wist vooraf niet goed of ik veel zou willen bloggen of niet. Uiteindelijk besloot ik zonder laptop naar Athene te gaan en alles gewoon op me te laten afkomen. Op maandag 8 april trok ik met Ryanair via Charleroi naar de stad waar Chris is opgegroeid…

Het was vooral de bedoeling de familie en vrienden van Chris te leren kennen en veel tijd met hen te spenderen. Het feit dat ik niet erg veel Grieks spreek, bemoeilijkt lange conversaties en contacten echter. 

Op dinsdagmiddag gingen we eten bij de ouders van Chris. Door veel te koken, desserts te maken, overschotjes mee te geven naar huis… toonde Chris zijn mama de hele week hoe welkom ik was in de familie. Van kip in de oven met tomatensalade met feta over de heerlijke spinazietaart spanakopita naar de mierzoete galaktoboureko weer terug naar gefrituurde kleine visjes met spinazie-achtige groenten… allerlei heerlijke typisch Griekse producten en gerechten werden me voorgeschoteld. Alles is ook echt oprecht lekker!

Waar ik, als gestructureerde Belgische, veel moeite mee heb, is het etensuur. De lunch wordt doorgaans tussen 14u00 en 15u00 gegeten en het diner komt pas na 21u00. Dat trek ik gewoon niet. Ik krijg er buikpijn van en kan dan niet slapen. Gelukkig viel er een mouw aan te passen en mochten Chris, ook al erg “vereuropeesd”, eten rond 13u00 en 19u30.

Ik ontmoette op dinsdag ook Kostas, de broer van Chris, en Katerina, de zus van Chris en Alexandros, het kleine neefje. We spendeerden de hele dag bij de familie.

Op woensdag gingen we met de scooter naar het centrum van Athene voor een wandeling. Zo kreeg ik een goed beeld van de structuur en bezienswaardigheden in het centrum.

We aten in een vegan kebab bij Mama Tierra en dronken een freddo cappuccino metrios (halfzoet maar eigenlijk toch al superzoet).

‘s Avonds gingen we met Kostas en Evina eten in een vistaverne waar allerlei verschillende gerechten besteld en iedereen van alle schotels eet.

Donderdag was een rustige, regenachtige dag die Chris en ik voornamelijk alleen doorbrachten. We reden met de scooter naar Pireas, de haven aan de kust van Athene. Ik zag er de vele ferries naar de eilanden, de jachthaven,…

Ook vrijdag was erg rustig. We wandelden veel en aten een heerlijk ijsje. ‘s Avonds waren we eindelijk eens onder ons twee om te relaxen in de zetel met een boek.

Zaterdag 13 april was alweer de laatste dag. In de voormiddag kochten Chris en ik typisch Griekse producten die moeilijk te vinden zijn in Leuven: tahin van Lesbos, mini dakos (een soort toastjes van de eilanden), mastik (een alcoholische drank op basis van de schors van een boom), een zoet dessert met bergamot en een pot heerlijke Griekse honing. 

Na de lunch gingen Chris en ik  met de metro naar het huis van Katerina en spendeerden de namiddag daar. We waren uitgenodigd voor het avondeten bij Evina die kip maakte naar een recept van het eiland Ikaria. Volledig verschillend van het gerecht dat de mama van Chris eerder in de week maakte maar wel erg lekker.

Uiteraard passeerden we nog langs de ouders van Chris en kregen we een hele zak zelfgemaakte koekjes en spanakopita mee voor thuis.  

Op zondag 14 april stonden we op om 4u om met de vlucht van 6u15 terug naar België te vliegen. We waren erg groggy toen we thuis arriveerden.

Ik had gerust nog langer kunnen blijven. Het familiegebeuren is erg belangrijk in Griekenland. De eerste dagen had ik daar moeite mee: het voelde voor mij controlerend en verstikkend aan. Iedereen maakt ook plannen en afspraken zonder concreet te worden. In mijn hoofd moet alles worden omgevormd naar iets concreet. Chris vertelde me dat dit nu eenmaal de Griekse manier van leven is en dat het de kunst is alles gewoon te laten gebeuren en uiteindelijk je eigen ding te doen 🙂

Binnen twee maanden gaan we terug en dan voor de hele zomer! Joepie!

PS: Misschien nog even vermelden dat Chris me ten huwelijk heeft gevraagd toen ik in Athene arriveerde. Als jullie dit lezen, zijn we dus al een week verloofd!!!!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.