Visjes van Spiessens in de oven !!!

Wat ik vorig jaar leerde in Turkije is volledige vis kopen in plaats van filet. Ik realiseerde me daar ook hoe eenvoudig het is een vis klaar te maken in de oven. Eigenlijk maakt de vis zichzelf klaar.

Na een lange periode van vegan experimenten en vegan/vegetarische gerechten staan vlees en vis weer vaker op het menu. Nu het vakantie is, ga ik heel graag naar de markt. Op woensdag in Kessel-Lo of op vrijdag in het centrum van Leuven. “Vrijdag visdag” wordt soms “Woensdag visdag” maar het doel is om minstens één keer per week vis te eten.

Bij Vishandel Spiessens helpt Stijn me graag verder. Ik vraag hem gewoon wat ik ‘s avonds moet klaarmaken en hij geeft advies. Hij weet intussen dat ik telkens twee volledige vissen wil en liefst niet de duurste uit het aanbod 🙂

De voorbij weken kwam ik thuis met makreel, pieterman en heek. Bij het grote publiek is makreel gekend maar pieterman en heek zijn minder bekende vissoorten. Stijn haalt de ingewanden uit de vis en snijdt de schubben er wat af. Ik heb graag dat de kop aan de vis blijft, dat is mooi voor de presentatie op het bord.

Zo gaan de vissen in de oven!

Ik verwarm de oven voor op 200°C en leg een vel bakpapier op een bakplaat. Ik spoel de vissen goed af en dep ze droog met keukenpapier. Daarna leg ik ze op de bakplaat en doe ik er wat peper, zout, citroensap en olijfolie op. Naast de vis leg ik graag fijngesneden venkel en wortelslierten die ik kruid met kruidenzout en peper. De bakplaat gaat ongeveer 15 minuten in de oven en hoppa, we hebben een feestmaal! 

Oh ja, ik koop vaak ook nog calamaresringen die ik dan de volgende dag kort gril met wat peper en zout. Heel erg lekker in een pasta of door een salade van het huis!

Een woordje uitleg bij de vissoorten van de voorbije weken…

Makreel

De bronafbeelding bekijken

Makreel is een vette vissoort. Makreel bevat dus veel gezonde vetten. Een check van de voedingswaarde leert dat 100g makreel 182kcal, 18g eiwit en 11,9g vet bevat. Heel erg gezond dus.

De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. Het voedsel wordt eveneens aan de wateroppervlakte gezocht. De makreel komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan van IJsland tot de Middellandse Zee, maar ook in de Oostzee en de Noordzee. In Europese wateren wordt ongeveer zevenhonderdduizend ton per jaar gevangen. 

Heek of “mooie meid”

Heek

Waar de volkse bijnaam “mooie meid” vandaan komt, is me een raadsel. Ongetwijfeld is het ironisch bedoeld 🙂

Heek is een witte vis en bevat dus veel eiwitten maar weinig vet. De voedingswaarde per 100g is als volgt: 92kcal, 18g eiwitten, 2,2mg vetten.

Heek is bruikbaar in alle recepten waarin kabeljauw voorkomt en is een typische vis in zarzuela, een Spaanse ovenschotel. 

Pieterman

Pieterman

Stijn wist me te vertellen dat pieterman in de winter bijvangst is. Mensen die dan per sé deze vissoort willen eten, betalen 10 euro en meer per kilo. Half augustus kostte 1kg pieterman amper 3,5euro. Ik had dus 2 volledige vissen voor 1,5euro!

Pieterman maak je best niet zelf schoon want hij heeft venijnige stekels. Qua smaak en textuur doet de vis aan zeetong denken: stevig wit vlees dus. Pieterman is, net als heek, een witte vissoort en dus vetarm en eiwitrijk. De voedingswaarde per 100g is 72kcal, 15,4g eiwitten en 1g vet.  

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.