Vegan matcha ontbijttaart met dadels

Ik ben op zoek naar een recept voor vegan “cheese”cake zonder cashewnoten. De bedoeling is wel dat de “kaas”laag nog steeds stevig is.

Ik ging aan de slag met de Alpro Soyayoghurt en agar agar als bindmiddel. Niet echt succesvol. De smaak was super maar aan de textuur was nog wat werk …

Wat wel al goed zat, is de bodem. Hiervoor maakte ik een dadelcaramel. Die voegde ik toe aan mijn “all time favorite” bodem van havermout met matcha. 

Voor de kaaslaag gebruikte ik dus Alpro Soya met kokosnoot en agar agar. 

Ik werkte de taart af met de dadelcrème van Oil & Vinegar die ik eerst liet inkoken. Geen groot succes, zo bleek. Na een 3-tal uur in de koelkast was de dadelcrème opnieuw vloeibaar geworden en volledig in de laag soyayoghurt gedrongen. 

Toch het proberen waard want de smaak was super! Het resultaat lijkt eerder op een trifle. Als je dit in gedachten houdt, valt er heel goed met dit keukenexperiment te leven!!!

Ingrediënten: voor een taartje/trifle voor 4 personen

*100g havermout

*1el matchapoeder

*10 kleine dadels, ontpit en in stukjes gesneden.

*300g Alpro Soya kokosnoot

*5g agar agar

*0,5del dadelcrème van Oil & Vinegar

Bereiding:

*Doe de dadelstukjes met een beetje water in een steelpannetje. Laat opkoken tot je een caramel verkrijgt. Het kan nodig zijn nog extra water toe te voegen.

*Doe de havermout met het matchapoeder in een vorm. Voeg de helft van de dadelcaramel toe en kneed met je handen tot een stevige bodem. Druk goed aan.

 

*Maak nu een extra laag dadelcaramel op de bodemlaag.

*Verwarm een beetje soyayoghurt op een laag vuurtje met de agar agar. Voeg daarna de rest van de soyayoghurt toe en meng goed. Laat afkoelen.

*Doe de sojayoghurt op de twee basislagen.

*Kook de dadelcrème in en giet over de taart.

 

*Plaats het geheel voor minstens 3 uur in de koelkast.

Heb jij tips om de “kaas”laag stevig te maken zonder noten te gebruiken en toch vegan te blijven? Let me know !!!               

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.