Un prof de français à Paris

Na twee weken stilte op mijn blog heb ik weer hopen inspiratie en ideeën. Waarom het zo stil was? Is “druk bezig zijn” een goed excuus?

Van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 mei ging ik met 3 collega’s en met de leerlingen van het vijfde en zesde jaar naar Parijs. 

We vertrokken op woensdag 8 mei om 5u30 met de bus richting de Franse hoofdstad. Het was op dat moment nog erg stil in de groep. Iedereen was liever nog enkele uurtjes in bed blijven liggen…

Rond 11u arriveerden we. We deden een eerste stop aan het Forum des Halles waar we onze picknick aten. Helaas regende het en was buiten eten geen optie. We bezochten dan het Louvre. De Mona Lisa, de Nikè van Samotrace en de Venus van Milo lagen op onze weg en de leerlingen namen een selfie bij hun favoriete Egyptische kunstwerk #louvfie. 

A la découverte du Louvre

Daarna bracht buschauffeur Peter ons naar het hotel waar we ons al installeerden op de kamers. Zo’n korte pauze was best welkom. We waren immers al een tijdje wakker. 

Met de metro trokken we opnieuw het centrum in. Hôtel des Invalides met het graf van Napoleon en de Eiffeltoren werden onder de loep genomen. Na een pauze voor het avondeten genoten we van een boottocht op de Seine met de Bateaux Mouches. Er was zowaar een streepje zon! Moe maar tevreden zocht iedereen zijn bedje op.

Moi et ma classe K506 @ Hôtel des Invalides

Geen Parijsreis zonder Eiffeltoren

Dag 2. We namen het ontbijt in 3 shifts in ons kleine Ibis Budget Hotel aan de Porte de Vanves. Verzorgd en uitgebreid. Lekker. 

Alvorens de bus te nemen richting Versailles met zijn prachtige kasteel (mijn hoogtepunt van de driedaagse) kocht iedereen een picknick bij Intermarché om te nuttigen in de tuinen van het kasteel van de zonnekoning. Er bereikten ons intussen berichten van een staking van de overheidsdiensten. Ik belde met een collega van HHH die ons bevestigde dat de poorten van het kasteel om 10u00 nog steeds gesloten waren voor het publiek. We twijfelden: to go or not to go? Uiteindelijk vernamen we om 10u15 dat de poorten geopend waren en zetten we koers richting Versailles. Het bezoek aan de tuinen viel wat in het water en we moesten picknicken in de bus maar het kasteel is en blijft prachtig. Zelfs na een tiental bezoeken bleef het echt de moeite waard!

De prachtige spiegelzaal in het kasteel van Versailles

‘s Avonds bezochten we het pittoreske Montmartre met de Sacré Coeur en de Place du Tertre. De leerlingen kregen vrij om te eten en wij deden ons ook tegoed aan iets lekkers in een mooie Franse bistro. De sfeer was uitgelaten en Peter deed er nog een schepje bovenop door muziek en licht te voorzien in de “discobus”. 

Een foodie in Parijs…eet een buddha bowl met gemarineerde zalm !!!

Dag 3 en alweer de laatste dag van ons bezoek. In de voormiddag stond een wandeling met zoekopdracht in Le Marais op het programma. We spraken om 12u00 af aan het ijssalon Berthillon op Ile Saint-Louis. Via de Notre Dame, die we helaas niet meer konden bewonderen, trokken we naar het Hôtel de Ville voor een vrije namiddag in het stadscentrum in de buurt van het Centre Pompidou.

Rond 16u00 zetten we koers richting Kessel-Lo. Het verlaten van Parijs nam veel tijd in beslag. We hielden nog halt rond 20u00 voor de verplichte busstop en arriveerden moe maar tevreden in Kessel-Lo rond 22u15.

Conclusie: het was alweer een geslaagde editie van de Parijsreis. Persoonlijk vind ik dat mijn collega Jan en ikzelf, inmiddels een “golden duo” als het op Parijsreizen aankomt, heel goed op elkaar zijn afgestemd. We hebben elk onze talenten en gebruiken deze dan ook complementair. Collega’s Annelies en Dirk zorgden ervoor dat de gesprekken nooit saai waren en de leerlingen goed werden begeleid. Annelies, ik ga onze gesprekken in bed missen. Ik voelde me terug een beetje op kamp!

De leerlingen hebben het zeker naar hun zin gehad. Af en toe wat klagen over de regen, het stappen,… hoort erbij. Met een groep op reis zijn is niet hetzelfde als met vrienden. Je moet immers rekening houden met een planning en met plas- en eetpauzes van iedereen. 

Natuurlijk is het fijner als de zon schijnt en ziet de stad er dan ook mooier uit. Dit lieten we echter niet aan ons hart komen. Paris, ma belle, je t’aime de tout mon coeur!!!

Op naar een volgende editie binnen twee jaar!!!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.