Turkse producten uitgelegd – Wat zijn gözleme?

Image result for recept voor gözleme

Wie houdt van pannenkoeken en quiche zal zeker fan zijn van gözleme. Want, believe me, deze zijn echt TE LEKKER !!! Ze worden hier in Turkije als lunch of hartige snack gegeten.  Ik verklap jullie in deze blog wat gözleme precies zijn en hoe je ze thuis kan maken.

In bakkerijen, lunchetablissement, kraampjes op straat,… kan je vrouwen of mannen zien die de kunst van het gözleme maken perfect beheersen. De truc bestaat erin het deeg superdun uit te spreiden door het telkens opnieuw rond te “zwieren” zonder dat het breekt. Dit ziet er spectaculair uit omdat de gebruikte deeglappen vaak erg groot zijn.

Een vrouw, bezig met het maken van gözleme

gözleme vrouw ile ilgili görsel sonucu

Gözleme maken “from scratch” is een kunst op zich

Dun deeg is dus een basisvereiste voor lekkere gözleme. De vulling bepaal je zelf. Vaak wordt de combinatie “witte kaas-spinazie” gemaakt of “witte kaas-fijngehakt vlees-gebakken groenten”. Veeeeeeeeeeeeeeeeel olijfolie is ook noodzakelijk 🙂

Image result for recept voor gözleme

Variant met gehakt vlees

Ik heb al geëxperimenteerd met een vulling van verse vijg-witte kaas en zelfs met gebakken kaneelappeltjes-rozijnen-honing voor een soort dessertvariant die doet denken aan warme appeltaart. Turkse vrienden van Chris hebben mijn creatie geproefd en goedgekeurd.

Als ik hier zelf gözleme maak, koop ik deeglappen op de markt. Ik geef toe dat ik de kunst van het deeg maken niet machtig ben en gebruik dus voorgemaakt deeg. Eigenlijk dus zoals bladerdeeg bij ons. Dat koop ik ook op een rolletje in de supermarkt om quiche te maken 😉

Ik plaats hierbij de link naar een heel bruikbaar recept voor gözleme:

Gözleme zelf maken van kant en klare deeglappen

Hierbij ook nog een Youtubefilmpje waarin in 4 minuten wordt uitgelegd hoe je zelf gözleme kan maken van bij het begin:

https://www.youtube.com/watch?v=ibDppZUcPlk

Ik hoop dat jullie hiermee aan de slag gaan en zelf een creatieve variant bedenken. SMAKELIJK !!!

Bronnen:

www.coolinarika.com

www.bigfoottravels.com

nl.dreamstime.com

ramadanrecepten.nl

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.