Turkse producten uitgelegd – Wat is pide?

GOEDEMORGEN!!!!

In mijn reeks “Turkse producten uitgelegd” stel ik jullie vandaag “pide” voor. Ik probeer jullie alvast enthousiast te maken voor deze Turkse variant van pizza met de twee foto’s hierboven 🙂Vorige vrijdag gingen Chris en ik naar Termessos en Perge. Tussen het bezoek aan beide sites door, het was dan ongeveer 14u45, zagen we zo ongeveer scheel van de honger. We hielden halt aan een soort veranda waar een familie zelf Turkse pide bakte in een houtoven en deze met vulling naar keuze en met een salade aan de locals serveerden. Toen we binnengingen in het zaakje, werden we zeer vriendelijk in het Turks ontvangen maar het bleek heel duidelijk dat ze niet gewoon waren aan buitenlanders 🙂

     

                                 Ladies at work !!!

 

                                               

 

 

 

 

                 Pepertjes en een tomatensalade  

      

      Pide met kaas en gehakt                Pide met gehakt

Als je “pide” ingeeft in Google krijg je enorm veel verschillende recepten en foto’s te zien. De pide zoals wij die geserveerd kregen, heeft een flinterdunne korst, een lange bootvorm en een omgedraaid randje. Dit is de oorspronkelijke pide. In België en Nederland vind je ook allerlei fastfoodvarianten met vette sauzen en vullingen.

Even verduidelijken welke vullingen veel voorkomen:kiymali pide is pide met gehakt, pide kusbasli is pide met lamsvlees,pide kasar peynirli is pide met oude kaas, pide beyaz peynirli is pide met fetakaas,pide ispanakli is pide met spinazie, pide tavuklu is pide met kip.
In het kleine authentieke restaurantje serveerden ze enkel “kiymali pide” en “pide beyaz peynirli” en op vraag dan ook pide met vlees en kaas.

Ik bekeek een aantal recepten en bedacht dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf thuis pide te maken. Weliswaar heb ik geen houten oven op superhoge temperatuur maar ik vergelijk het met zelf thuis Italiaanse pizza maken. Dat is ook heerlijk en lukt prima zonder houtoven. Dit is beslist het proberen waard!

Hieronder vinden jullie een Youtubevideo van Ohmyfoodness.nl waarin Sabine laat zien hoe je zelf pide kan maken.

Bronnen:                                                                                                                               “De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië,” Somer Sivrioglu en David Dale     *http://www.ohmyfoodness.nl                                                                      *http://www.turksekok.nl                                                                                     *http://www.kings-valley.nl                                                              *http://www.degevuldeolijf.blogspot.com
Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.