Turkse producten uitgelegd – Wat is lokum?

Turkish Delight

Hmmmmmm…ziet dit er niet zalig uit? Zacht en zoet in een aantrekkelijke kleur…. Dit is lokum, Turks fruit of Turkish Delight !

Turks fruit bestaat al meer dan 230 jaar. Het verhaal over het ontstaan van lokum is best wel intrigerend…

Sultan 27, Abdul Hamid, was een Turks leider die erg van vrouwen hield. Hij had 4 vrouwen en wilde hen gelukkig samen houden in het paleis. Hij bracht de beste confiserievakmannen samen en droeg en op een snoepje te maken om zijn vrouwen tevreden te houden.

Haci Bekir, één van de vakmannen, maakte een snoepje met maïsmeel en suikersiroop en vulde het op met noten en gedroogd fruit. Hij won de wedstrijd en opende een winkel in Istanboel in 1777. De winkel bestaat nu nog steeds.

Oorspronkelijk werd lokum gezoet met honing en fruitsiroop en werd rozenwater, citroenschil en sinaasappel toegevoegd om de traditionele roze, gele en oranje kleur te bekomen alsook de specifieke smaak. Pas in de 19e eeuw werd glucose gebruikt.

In Turkije kan je in elke supermarkt Turkish Delight verkrijgen. In de toeristische centra vind je doosjes met leuke prints van bv. de Hadrianuspoort in Antalya,… Er zijn ook veel winkeltjes die gespecialiseerd zijn in Turkse koffie, kruiden en lokum waar je vaak de verschillende soorten mag proeven.

In België en Nederland is lokum ook vrij gemakkelijk te verkrijgen in Turkse winkels of winkeltjes met mediterraanse producten.

DSC_1997

Schalen vol Turkish Delight in verleidelijke kleuren in Istanboel

Wil je zelf aan de slag thuis? Op de website van Albert Heijn vind je een heel bruikbaar recept:

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R178188/lokum-turks-fruit

Je kan ook onderstaand Youtubefilmpje bekijken:

Veel succes! Laat me weten hoe het is gelukt en of het lekker smaakt!

 

Bronnen:

www.propertyturkey.com

www.outofofficetraveller.wordpress.com

www.ah.nl

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.