Turkse producten uitgelegd – Wat is labneh?

Geef toe, als je deze foto ziet, krijg je spontaan zin om een feestje of een BBQ te organiseren: vrienden in de tuin, een lekker drankje, lang aperitieven met zelfgemaakte dips en sausjes,…. What about labne(h)?

Het woord “labne” of “labneh” komt van het Egyptisch-Arabische woord “laban” dat “melk” betekent. Je vindt labne in de keuken van het Midden-Oosten. Elk land heeft zijn eigen variant door toevoeging van andere kruidenmixen. In Libanon houden ze van za’atar, in Egypte voegen ze dukkah toe. De Turkse variant is met munt en sumak.

WHAAAT? Za’atar, dukkah en sumak???? Wat zijn dat nu weer voor dingen 🙂 ???

Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. In het recept op de site van AH kan je lezen dat er sesamzaad, gedroogde tijm, gedroogde oregano, sumak, komijnzaad, paprikapoeder en zout in zit:

https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=342841

Dukkah is een mengsel van noten en specijeren. Je kan zelf thuis dukkah maken in de vijzel. Dan kan je zelf bepalen welke noten en specerijen je er al dan niet in verwerkt. Op de website van AH vind je een recept met amandelen, sesamzaak, komijnzaad, korianderzaak, anijszaad, venkelzaad, oregano en sinaasappel.

https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R1186985/dukkah-van-nadia-en-merijn

Sumak is een roodbruin poeder afkomstig van de bes van de sumakstruik. Het poeder heeft een sterke zure smaak die doet denken aan citroensap. Ik vind het erg lekker bij linzensoep.

Labne of labneh is uitgelekte, dikke yoghurt met zout, olijfolie, citroen en kruiden. Door de yoghurt een paar uur te laten uitlekken in een neteldoel of kaasdoek verkrijg je een romige yoghurtkaas. Je kan zelf labne maken of labne kopen en dan naar eigen wens kruiden. Ik leg alvast uit hoe je zelf thuis van yoghurt labne kan maken. Daarnaast geef ik ook een aantal tips voor lekkere, kruidige variaties . Aan jullie natuurlijk de keuze.

Recept om zelf labne te maken:

Ingrediënten:                                                                                                                 *250ml Turkse yoghurt                                                                                                       *grof zeezout

Bereiding:                                                                                                                         *Leg een neteldoek in een zeef in een hoge kom. Doe de Turkse yoghurt erin en ook een flink snuf grof zeezout. Laat 4u uitlekken.

De mogelijkheden voor kruidige labne zijn eindeloos…

*met anijszaadjes, sumak en olijfolie                                                                                  *met gehakte walnoten en verse munt, peterselie en basilicum                                               *met granaatappelpitjes, citroensap en anijszaad                                                                  *met gehakte hazelnoten en zeste van citroen en sinaasappel                                                 *…

                                Variant met sumak, verse groene kruiden en olijfolie

Ook leuk is balletjes maken van labne en die door een zelfgemaakt kruidenmengsel rollen zoals op de foto hieronder :

Heb je zelf een overheerlijke variant bedacht? Let me know !!!

Bronnen:                                                                                                            http://www.ah.be                                                                                             http://www.anjasfoodblog.nl                                                                       http://www.nadiaenmerijn.nl                                                                     http://www.lekkeretenmetlinda.nl                                                                       http://www.brendakookt.nl                                                                                                    “De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië,” door Somer SivrioÄŸlu en David Dale

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.