Turkse producten uitgelegd – Wat is kahvalti?

Image result for turks ontbijt

                            Voorbeeld van een rijkgevulde tafel met een Turks ontbijt

Ontbijten als een keizer, dat was het toch? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en dat zullen ze geweten hebben in Turkije!!!

Kahvalti ofwel dus ontbijt kan je beter als brunch interpreteren. Het woord “kahvalti” betekent letterlijk “koffie erna” en wijst er dus op dat je eerst een bodem eten in je maag legt alvorens je kop koffie te drinken. Je kan werkelijk overal, zelfs in het meest afgelegen boerendorp, kahvalti verkrijgen voor geen geld.

De basis is wit brood, gesneden komkommer en tomaten, olijven en witte kaas. Daarna kan het ontbijt worden uitgebreid met allerhande andere producten die allemaal op een ander bordje worden gepresenteerd. Het idee is dan dat de hele tafel vol komt te staan met bordjes en dat je jezelf bedient.

Veel afwas én veel verspilling van voedsel als je het mij vraagt, maar goed. De Turkse traditie is nu eenmaal zo. En oh ja, bij dit rijkelijke maal hoort natuurlijk een sloot hete, Turkse thee die wordt gepresenteerd in schattige theeglaasjes.

Wat kan er dan zo allemaal op een Turkse ontbijttafel staan? Ik geef een overzicht:

pide (Turks brood) – tahini – druivensiroop – poğaça (een soort sandwich) – simit (een soort bagel) – honing – rozenconfituur – zurenkersenconfituur – vijgenconfituur – kweeperenconfituur – feta – gegrilde haloumi – kashkaval (schapenkaas) – tulum (schapenkaas gerijpt in geitenhuid) – kaasstrengen – lar (een soort ricotta) – labne (yoghurtkaas)  – sucuk (worst) – pastirma (pittig rundvlees) – gekookt ei – spiegelei – omelet – börek in sigaarvorm – groene en/of zwarte olijven – tomaat –  komkommer – watermeloen – tomatenpuree met chilipepers – druiven – baklava 

Enkele foto’s die deze overdaad aan heerlijkheden illustreren:

Allerlei soorten kaas, tomaat en komkommer, brood, olijven, zurekersenconfituur, spiegeleieren met worst en Turkse thee

Image result for turks ontbijt

Börek in sigaarvorm, gefrituurde deegrolletjes met kaasvulling

Related image

Ik moet wel zeggen dat, na 2 weken rondreizen en iedere dag een ander Turks ontbijt te hebben gezien, de havermout met amandelmelk of yoghurt en vers en gedroogd fruit supergoed smaakt 🙂 Of hoe een mens toch een gewoontedier is, nietwaar?

Bronnen:

“De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië,” door Somer Sivrioğlu en David Dale       *turkije.blog.nl                                                                                             *www.genietvaninstabul.nl                                                                            *www.platform400jaar.nl

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.