Turkse producten uitgelegd – Wat is halva?

Na het proeven van dit overheerlijke dessert op basis van halva wil ik jullie uitleggen wat halva precies is….

Halva,helva of xalwo is oorspronkelijk een Arabisch product. Landen als Turkije en Griekenland hebben hun eigen variant. Halva wordt vaak vergeleken met het bij ons beter bekende nougat. De basis bestaat uit gemalen amandelen of gemalen sesamzaad. Halva bevat verder nog honing of suiker, plantaardige olie en wat bloem en wordt beschouwd als zoete snoep. Het wordt in kleine stukjes bij de thee geserveerd. Je kan het ook bij het ontbijt eten als je een zoetebek bent natuurlijk 😉

Wie zelf aan de slag wil, kan één van de recepten hieronder uitproberen. Ik geef jullie een recept voor een Turkse en een Griekse variatie op halva.

Variant 1: Turkse halva van culy.nl

Ingrediënten:
*250g gemalen amandelen
*225g gesmolten boter
*200g suiker
*240g bloem
*250ml water

Bereiding:
*Doe het water in een pan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en zorg dat het vuur niet te hoog staat om aanbranden van de suiker te voorkomen.

*Voeg beetje bij beetje de bloem toe en laat zachtjes koken. Het mengsel wordt nu steeds dikker. Giet de gesmolten boter er langzaam bij.  

*Voeg eventueel wat rauwe cacao, kaneel of nootmuskaat toe aan het beslag

*Stort het mengsel uit over een platte schaal, bestrooi met de amandelen en laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Snijd in mooie repen en serveer de halva koud.

Halva

                  Turkse halva met amandelen en met cacao

Variant 2: Griekse halva met griesmeel

Ingrediënten:                                                                                                                     Voor de halva:                                                                                                                     *½ kopje olijfolie
*½ kopje maïsolie
*1 ½ kopje grove griesmeel
*½ kopje fijne griesmeel
*¼ kopje gele rozijnen (optioneel)
*1 kopje walnoten (optioneel)

Voor de siroop:
*3 kopjes suiker (of 2 kopjes suiker en 1 kopje honing)
*4 kopjes water
*1 theelepel kaneelpoeder
*1 hele kruidnagel (optioneel)

Bereiding:                                                                                                                              *Begin met de bereiding van de siroop. Voeg hiervoor alle ingrediënten toe in een pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Laat het koken totdat de suiker is opgelost en het mengsel dikker wordt. Zet de pan vervolgens aan de kant, maar zorg dat de siroop warm blijft.

*Verhit voor de bereiding van de halva de olie in een grote pan en voeg geleidelijk het griesmeel toe. Roer met een houten lepel zodat het griesmeel de olie kan absorberen.

*Zet het vuur lager wanneer het geheel begint te borrelen en blijf roeren tot de griesmeel goudbruin is. Zorg dat het niet te ver inbrandt, want dan wordt de halva bitter.

*Haal vervolgens de pan van het vuur en giet de warme siroop erbij.

*Roer opnieuw en zet de pan terug op het vuur. Kook het halva mengsel tot het geheel dikker wordt en het gemakkelijk loskomt van de zijkanten van de pan.

*Haal nu de pan van het vuur, voeg de rozijnen en een deel van de walnoten toe en roer het door elkaar.

*Bedek de halva vervolgens met een theedoek en laat het tien minuten rusten.

*Giet het mengsel daarna in een puddingvorm of kleine kommetjes. Laat dit ongeveer anderhalf uur afkoelen alvorens het te serveren.

    

     

                                                    Griekse halva

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/Halvahttp://allrecipes.nl/recept/3203/turkse-halva.aspx
https://www.rossholidays.nl/klantenservice/kafenion/griekse-gerechten/halva
http://www.culy.nl

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.