Turkse producten uitgelegd – Wat is bulgur?

 

Vorige dinsdag maakte ik ook bulgur klaar met gedroogd fruit. Toygar, de beste vriend van Chris, wist me te vertellen dat die schotel zijn favoriete schotel van het buffet was. Ik wil in dit artikel uitleggen wat bulgur precies is en wat je er zoal kan mee doen.

Tienduizend jaar geleden werd tarwe voor het eerst verbouwd in Oost-Anatolië (dat is in het oosten van het Aziatische deel van Turkije). Alvorens het tot bloem te verwerken, werd de tarwekorrel ontvliesd en gekookt. Dit was bulgur. Het was het voedsel van de armen.

Bulgur bestaat hier in Turkije in vier malingen. De soort bulgur die je kiest, is afhankelijk van het gerecht waarin je het wil gebruiken.

Extra fijne bulgur wordt met rauw vlees gekneed tot çiğ köfte, de fijne bulgur wordt gebruikt voor linzenköfte, de grove bulgur voor salades en de extra grof gemalen bulgur dient als pilav bij stoofschotels.

                                                       Een salade met bulgur    

                                                                            Bulgur als bijgerecht

Ik nam een kijkje op de website voedingswaardetabel.nl om een idee te krijgen van de voedingswaarde van bulgur. De site wist me te vertellen dat 100g ongekookte bulgur 375 kcal bevat, 9,5g eiwitten, 80g koolhydraten, 1g vet en 2g vezels. Daarnaast bevat bulgur ook vitamines B1, B2, B6 en B11 en natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper en zink. Bulgur kan dienen als afwisseling voor rijst, pasta en brood.

Ik kocht hier trouwens volkorenbulgur met veel vezels, kookte deze in soyamelk met kaneel en het sap van een halve sinaasappel en at dit met mijn vijgenmarmelade als ontbijtpap. Kwestie van niet alle dagen havermout te eten en eens iets experimenteler te ontbijten…

(Bronnen:http://www.puurgezond.nl/eet/wat-is-bulgur/
https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=656
“De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië,” door Somer Sivrioglu en David Dale)
Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.