Turkse producten uitgelegd – Wat is börek?

Bij het zien van deze foto moeten jullie ongetwijfeld denken aan quiche. Het is echter börek. WHTFCK is börek????? Ik leg het jullie uit en geef jullie wat recepten mee !

Het woord börek is zeer oud. In een boek uit de twaalfde eeuw met als titel “Danişmendname” over de Turkse verovering van Anatolië wordt verwezen naar zoete burek. Börek werd toen waarschijnlijk beschouwd als “het ontbijt van de veroveraars”.

Börek is hartig deeg dat wordt opgerold en/of gevuld en/of gestapeld. Veelgebruikte vullingen zijn feta, spinazie en lamsgehakt in allerlei combinaties. Börek wordt gebakken in olie, gefrituurd of op een hete plaat gebakken.

In Turkije wordt börek gegeten als snack of bijgerecht. Ik zou het als lunch of licht diner serveren met een frisse salade van sla, komkommer, tomaat en veel verse kruiden zoals koriander, munt en platte peterselie.

Het basisdeeg voor deze hartige baksels is yufka. Wij kennen filodeeg en yufka lijkt daar heel erg op. “Yufka” betekent in het oude dialect “dun” en dat mag je dus heel letterlijk opnemen: het deeg is superdun en kan dus voor heel wat frustratie zorgen als je het zelf thuis probeert te maken. De meeste Turken kopen het yufkadeeg per pak van 10 vellen van zo’n 60 cm diameter. Op de markt kan je het ook zo verkrijgen. Als je 1 vel yufka vraagt, kijken de verkopers je raar aan. Been there and done that 🙂

Yufka zou je moeten vinden in een winkel met Turkse, Marokkaanse of mediterraanse producten. Als je in België of Nederland aan de slag gaat met één van onderstaande recepten en je kan geen yufkadeeg vinden, kan je altijd filodeeg gebruiken.

Ik geef jullie hieronder een recept voor twee populaire börekvarianten: su böreği (waterbörek) en sigara böreği (gerolde börek). Met een eenvoudige zoekopdracht in Google vind je een eindeloos aanbod aan varianten. Smakelijk in ieder geval !!!

                                     Su böreği ofwel “waterbörek” (hier met wortel en kip)

Variant 1: Su böreği met boerenkool en fetakaas

Weetje: meestal wordt waterkbörek geassocieerd met steden als Ankara in Centraal-Anatolië maar uit oude kookboeken blijkt dat het de Romeinen waren die reeds in de eerste eeuw, toen ze naar Byzantium in Noordwest-Anatolië trokken, lasagne maakten onder de benaming “laganum”.

Ingrediënten: Voor 4 personen
*8 boerenkoolbladeren (of spinazie)
*1 bosje bladpeterselie
*1 teentje gepelde knoflook
*1 volle el yoghurt
*250g harde fetakaas
*5 vellen yufka
Bereiding:
*Doe de boerenkool in een hittebestendige kom en schenk er kokend water over. Laat 30 seconden staan en laat dan de bladeren schrikken onder koud water. Hak daarna de bladeren fijn.
*Hak de peterselie en de knoflook fijn en meng in een kom met de yoghurt. Verkruimel de fetakaas en voeg toe.
*Bekleed een ingevette bakvorm met 1 vel yufka. Leg een laag boerenkool op de yufka en daarna een laag van het kaasmengsel.
*Leg een nieuwe laag yufka op het geheel en volg de werkwijze hierboven tot je alles hebt gebruikt. Bestrijk elke laag yufka met voldoende (olijf)olie zodat de tere deegvellen niet breken.
*Plaats het geheel gedurende 20 tot 30 minuten in een oven van 180°C. Check regelmatig of de bovenzijde niet verbrandt.

 

 

     Sigara böreği ofwel “gerolde börek” ofwel “sigarenbörek”

Variant 2: Sigara böreği ofwel “gerolde börek” ofwel “sigarenbörek”

Ingrediënten: Voor 24 stuks
*10 vellen yufka
*400g Turkse witte kaas of feta
*Een handje peterselie
*1 ei
Bereiding:
*Plet de witte kaas of feta en vermeng met de fijngehakte peterselie.
*Klop het ei los in een kommetje.
*Leg een vel yufkadeeg voor je met de brede kant naar je toe. Smeer de zijkanten licht in met een beetje ei. Leg wat van de kaas op de onderrand. Vouw de zijkanten naar binnen en rol daarna de yufka naar boven op.
Rol zo alle sigara böreks.
*Bak ze in een friteuse op 200 graden of verwarm in een koekenpan een laagje zonnebloemolie. De böreks draaien vanzelf als ze gaar zijn aan een kant. Draai ze anders met een vork om de andere kant ook goed te bakken.
*Laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Als je sigara böreğli overhoudt, kan je ze de volgende dag in de oven opwarmen. De sigaren kunnen ook ingevroren worden.
Bronnen:
“De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië,” door Somer Sivrioğlu en David Dale
http://sesuchops.nl/de-lekkerste-borek-su-boregi/
http://eetlekker.blogspot.com.tr/2014/08/sigara-borek.html
http://myturkishkitchen.blogspot.com.tr/2011/08/kolay-su-boregi.html
mijnmixedkitchen.blogspot.com.tr
Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.