Turkse producten uitgelegd – Wat is baklava?

Wie ooit al in een mediterraanse supermarkt of in een Marokkaans, Turks of Grieks winkeltje is geweest, zal dit mierzoete gebak ongetwijfeld herkennen: baklava !!!

De Ottomanen, Romeinen en Grieken waren al dol op zoete desserts en experimenteerden volop met de receptuur. In de vijftiende eeuw waren er echter chefs in het Tapkapipaleis die er een erezaak van maakten om het filodeeg voor hun gebakjes zo dun mogelijk te krijgen.

Als Belg, Nederlander of andere Noord-Europeaan sta je er meestal niet bij stil dat “baklava” niet zomaar “baklava” is. In Gaziantep, de beste baklavastad van Turkije, heb je Imam Çağdas, de beste baklavamaker van de stad. Zijn baklava wordt verstuurd naar plaatsen overal ter wereld.

Voor Imam Çağdas moet de baklava de vijf zintuigen bevredigen:

  1. Het zicht: een hoge, ronde bovenkant met een gouden top en een glimp van het fluorescerende groen van de pistachenoten.
  2. De geur: boter met caramel en de houtrook van het bakproces.
  3. De tast: de siroop en de boter moeten zodanig zijn opgenomen dat het deeg niet zompig is maar krokant.
  4. Het gehoor: je moet het deeg horen kraken als je erin bijt.
  5. De smaak.

De Europese Unie erkent de baklava van Gaziantep als unieke ambachtelijke creatie en heeft het gebak een beschermde oorsprongsbenaming gegeven.

De meeste Turken bakken hun baklava niet zelf. Het maken van flinterdun filodeeg is immers een heel arbeidsintensief proces. Het is een beetje zoals bij ons met bladerdeeg : voor quiche, appeltaart,… kopen wij ook gewoon een rol in de supermarkt 🙂

Wie dus zelf thuis baklava wil maken, koopt best filodeeg in de supermarkt. Veelgebruikte andere ingrediënten zijn ongezouten (pistache)noten, ghee, fijne kristalsuiker en citroensap.

Baklava wordt in de namiddag in kleine stukjes bij de thee geserveerd. Het is een lekkernij die niet als dessert wordt gegeten omdat het nogal heftig is.

 

  Baklava met gehakte pistachenootjes                  Een schaal met baklava

In dit filmpje kan je heel goed zien hoe je zelf thuis baklava kan maken. Let op: je hebt veeeeel en veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel suiker nodig 🙂

Bronnen:                                                                                                       http://www.youtube.com                                                                                      http://www.food.com                                                                                  http://www.arabiannightscafe.com                                                                                           “De avontuurlijke Turkse keuken. Anatolië,” door Somer Sivrioğlu en David Dale
Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.