Wie ooit al in een mediterraanse supermarkt of in een Marokkaans, Turks of Grieks winkeltje is geweest, zal dit mierzoete gebak ongetwijfeld herkennen: baklava !!!
De Ottomanen, Romeinen en Grieken waren al dol op zoete desserts en experimenteerden volop met de receptuur. In de vijftiende eeuw waren er echter chefs in het Tapkapipaleis die er een erezaak van maakten om het filodeeg voor hun gebakjes zo dun mogelijk te krijgen.
Als Belg, Nederlander of andere Noord-Europeaan sta je er meestal niet bij stil dat “baklava” niet zomaar “baklava” is. In Gaziantep, de beste baklavastad van Turkije, heb je Imam Çağdas, de beste baklavamaker van de stad. Zijn baklava wordt verstuurd naar plaatsen overal ter wereld.
Voor Imam Çağdas moet de baklava de vijf zintuigen bevredigen:
- Het zicht: een hoge, ronde bovenkant met een gouden top en een glimp van het fluorescerende groen van de pistachenoten.
- De geur: boter met caramel en de houtrook van het bakproces.
- De tast: de siroop en de boter moeten zodanig zijn opgenomen dat het deeg niet zompig is maar krokant.
- Het gehoor: je moet het deeg horen kraken als je erin bijt.
- De smaak.
De Europese Unie erkent de baklava van Gaziantep als unieke ambachtelijke creatie en heeft het gebak een beschermde oorsprongsbenaming gegeven.
De meeste Turken bakken hun baklava niet zelf. Het maken van flinterdun filodeeg is immers een heel arbeidsintensief proces. Het is een beetje zoals bij ons met bladerdeeg : voor quiche, appeltaart,… kopen wij ook gewoon een rol in de supermarkt 🙂
Wie dus zelf thuis baklava wil maken, koopt best filodeeg in de supermarkt. Veelgebruikte andere ingrediënten zijn ongezouten (pistache)noten, ghee, fijne kristalsuiker en citroensap.
Baklava wordt in de namiddag in kleine stukjes bij de thee geserveerd. Het is een lekkernij die niet als dessert wordt gegeten omdat het nogal heftig is.
Baklava met gehakte pistachenootjes Een schaal met baklava
In dit filmpje kan je heel goed zien hoe je zelf thuis baklava kan maken. Let op: je hebt veeeeel en veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel suiker nodig 🙂