Turkse mezze met raki bij Kalender

Ik was donderdag zo stom om mezelf buiten te sluiten uit het appartement. Grrr. Dat betekende dat ik “noodgedwongen” de hele middag aan het zwembad doorbracht in afwachting van Chris’ thuiskomst. Er zijn ergere dingen dan dat…

Om 18u30 had ik het wel gehad. Ik wilde weg en vooral even wandelen. Mijn voorstel was dus om uit eten te gaan ergens langs de grote boulevard. Chris en ik wandelden 45 minuten tot we meyhane (= taverne) Kalender ontdekten. Het bleek een mezzerestaurant te zijn waar gewoonlijk raki bij de maaltijd werd geserveerd. Nu, Chris is een Griek en kent de traditie van het raki drinken uit zijn thuisland.

Raki is een doorzichtige, sterk alcoholische drank. Hij wordt geserveerd in een lang, smal glas. Je krijgt ongeveer 6cl raki, een kom ijsblokjes en een glas water. Het is de bedoeling dat je je raki aanlengt met water en afkoelt met ijsblokjes om de gewenste sterkte te bekomen. Het drankje kleurt wit zoals Pastis en geurt naar anijs. Het is erg verfrissend maar supersterk.

                                              Twee glaasjes voor raki en water

Als maaltijd ging ik uit de megagrote toog 4 mezze en een salade kiezen. Ik ging een beetje af op wat de ober me aanraadde omdat alles er lekker uitzag 🙂

Ik koos een mezze van gemarineerde rode biet, eentje met aubergine en geroosterde paprika, een pittige pijnboompit-gedroogde tomatendip en warme dolma met een vulling van vlees en rijst en een yoghurtsaus. Als salade koos ik de groene salade met witte kaas. Het was de bedoeling dat we al deze mezze, gepresenteerd op bordjes deelden en kregen hier brood bij.

 

Mezze van rode biet, aubergine met geroosterde paprika en pittige pijnboompitten-geroosterde tomatendip

Als dessert bestelden we, uit nieuwsgierigheid, de warme halva met citroen. We kregen een supergrote ovenschaal met een soort warme crème brûlée die naar tahin (sesam) smaakte. Overheerlijk maar veel te veel.

                                                          Halvaaaaa !!!

Van het huis kregen we ook nog een schaal vol vers fruit en elk een Turkse thee.

Voor dit heerlijke diner betaalden we 100 lira in totaal ofwel dus 25 euro. De bediening was super en de kwaliteit en versheid van het eten ook. Bovendien speelden er twee live-muzikanten in het restaurant!

Avonden als deze maken me gelukkig en zorgen ervoor dat mijn verblijf in Turkije onvergetelijk wordt!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.