Thais koken @ Nek –> topnamiddag !!!

Jullie hebben het een tijdje geleden kunnen lezen: ik volgde een workshop Thais koken bij Dille & Kamille. Toen raakte ik in gesprek met de Thais/Belgische student die de workshop gaf.

Nek is een enthousiaste kerel die de Thaise keuken door jarenlange ervaring echt in de vingers heeft. Als ik vroeger “Thaise” gerechten maakte, was het altijd wel lekker en Thais geïnspireerd maar eigenlijk was er altijd wel iets dat niet 100% klopte of een ingrediënt dat erg Belgisch was. Daar is natuurlijk niets mis mee maar écht Thais koken is toch nog iets anders…

Nek bleek vlakbij mij te wonen. We kwamen elkaar geregeld tegen in de stad en beslisten om eens samen boodschappen te doen en samen te koken. Dat gebeurde dus gisteren 🙂

We spraken om 15u30 af aan de Thaise supermarkt op het Alfons Smetsplein in Leuven. Nek stelde voor om één van zijn favoriete gerechten te maken: een rode curry met noodles en vis. En dan ook nog Thaise springrolls. Ik was benieuwd naar alles en dus superenthousiast! Het maakte me totaal niet uit wat we zouden maken, als ik maar iets bijleerde over Thaise ingrediënten en Thaise gerechten.

Nek leidde me rond door de winkel en gaf me tips voor sausjes, kruiden en verse producten. De Thaise supermarkt heeft een verrassend groot aanbod aan verse producten zoals Thaise basilicum, Thaise courgette,… Ik ga hier in de toekomst zeker vaker komen. Dankzij de uitleg van Nek weet ik nu ook beter wat ik waarvoor kan gebruiken.

We wandelden naar het kot van Nek en voerden intussen een interessant gesprek. Tof dat het ook zo goed klikte. Dat was trouwens zo voor de rest van de avond. Het werd dus niet enkel leerrijk en lekker maar ook heel tof. Ons gesprek was bij momenten erg diepgaand en open. Daar hou ik van. Ik zou durven stellen dat ik er een vriend bij heb 🙂

Tijdens het koken was het me heel duidelijk dat Nek dit gewoon is. Voor hem is koken met goede ingrediënten en op bijna dagelijkse basis een deel van zijn levenswijze.

Ready, set…go!

We begonnen met het pocheren van tilapiafilet in water waaraan we galangal, fingerroot en citroengras toevoegden zodat de aroma’s hiervan in de vis konden doordringen. Achteraf spaarden we het kookvocht om dit te gebruiken als basis voor de rode curry.

De tilapiafilet met aromaten

Intussen kookten we 4 eieren en lieten we “Chinese” noedels (voor de Thai zijn alle niet-Thaise producten Chinees) garen in kokend water en daarna afkoelen.

Toen de vis gaar was, mocht ik die tot vlokken stampen in de vijzel. Daarna ging de vis met 2 zakjes rode currypasta in de foodprocessor. Nek voegde ook de galangal, de fingerroot en het citroengras toe en maalde alles tot een vrij dikke pasta. Daaraan voegde hij ongeveer 500 ml dikke kokosmelk toe zodat er een romige curry ontstond. Die curry ging op een matig vuur en visbolletjes werden toegevoegd.

De rode curry op een matig vuur

In een aparte kom maakten we intussen een frisse salade van sojascheuten, gepekelde sla en “holy basil”.

De curry was nu klaar. Nek toonde me hoe ik de noedels tot mooie nestjes kon draaien en serveren, daarbovenop kwam de rode viscurry en tenslotte een gulle portie van de salade. Zo combineer je warm en koud, zout en gepekeld, hard en zacht. Een gekookt ei en milde chiliolie zorgden voor de finishing touch, zowel in uitzicht als in smaak.

Hoe kleurrijk en smakelijk kan een gerecht eruit zien ???!!!

Nice to know: de Thai eten niet altijd met stokjes. Dat dacht ik maar dat klopt dus niet. Eigenlijk worden enkel noedelsoepen met stokjes gegeten. Een gerecht zoals deze curry wordt gegeten met vork en lepel. Het is daarbij de bedoeling dat je de vork in je linkerhand houdt en de lepel in je rechter. Met je vork leg je het eten op je lepel en dan eet je op wat op je lepel ligt. Heel moeilijk voor mij aangezien in rechtshandig ben!  Ik wisselde vork en lepel van kant en dat was een stuk eenvoudiger 🙂

Als hapje maakten we ook nog Thaise springrolls aka loempia’s. We sneden ui, korianderwortel en kool fijn en raspten wortelen. Dit bakten we aan in een neutrale olie. Er ging wat vissaus over. Voor Nek is dit dé smaakmaker bij uitstek.

We gebruikten deegvellen voor springrolls uit de diepvries. Deze vellen zijn echte deegvellen. Het zijn dus niet de vellen rijstpapier die ik thuis vaak gebruik voor mijn lenterolletjes.

     

Loempia’s voor en na…

Nek presenteerde de loempia’s met sweet chilisaus en zoete pruimensaus. Deze saus was voor mij een nieuwe ontdekking. Die haal ik snel in huis!

Conclusie: dit was één van de tofste dingen die ik deze vakantie al heb gedaan! Het feit dat het zo goed klikte met Nek is hiervoor de belangrijkste reden. Ik heb daarnaast ook veel bijgeleerd over de Thaise keuken en levenswijze én superlekker gegeten. Ik nam trouwens nog restjes mee naar huis om nogmaals van al het lekkers te kunnen genieten.

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.