Thais koken na de workshop

Nek heeft me tijdens de Thaise kookworkshop erg veel bijgeleerd. Ik wilde thuis testen of zijn curry ook haalbaar was. In dit artikel zien jullie het resultaat!

Wat ik niet wist, en dus al mijn hele leven verkeerd deed, is dat je in de correcte volgorde eerst de kokoscrème in de wok doet, wacht tot die “splitst”, er dan de currypasta bijdoet, eventueel een blik kokosmelk, en dan pas de groenten en/of het vlees/de vis/de tofu/… Ik, als Belgische die oosters wil koken, deed eerst alle groenten in de wok en kapte er dan een blik kokosmelk over. Niet dus 🙂

Ik kocht alle ingrediënten voor de rode curry en voor een frisse Thaise salade bij The Circle in de Brusselsestraat. Ik schafte me zelfs een rijstkoker aan voor 20 euro! Volgens Nek maken de Thai hun rijst altijd met dit apparaat. Een “must have” dus!

En of het geslaagd was? Chris was in elk geval enthousiast en ik vond van mezelf dat ik goed kan koken, hihi. 

Ingrediënten voor de curry : Voor 2 personen

*200g jasmijnrijst (basmatirijst is voor Indische curries en niet voor Thaise !!!)

*een blik kokoscrème

*een blik volle (!!!) kokosmelk

*1 rode chilipeper

*1 sjalot

*2 teentjes look

*een blikje bamboe

*1 rode paprika

*200g vaste tofu in blokjes

*rode currypasta

*koriander

*limoen

*citroengras

*6 kaffierlimoenblaadjes

Bereiding:

*Maak de rijst klaar in de rijstkoker. Hiervoor neem je een dubbele hoeveelheid water in verhouding tot de hoeveelheid rijst. Een trucje van de Thai is ervoor te zorgen dat het water een vingerbreedte hoger komt dan de rijst.

*Snijd de sjalot, de knoflook en de chilipeper fijn. Snijd de rode paprika in lange repen en giet de bamboescheuten af.

*Verhit arachideolie in de wok. Voeg het blik kokoscrème toe.

*Wacht tot de kokoscrème begint te schiften en voeg dan 2el rode currypasta toe (of meer of minder naar smaak). Bak de rode currypasta wat aan.

*Voeg een blik kokosmelk toe en de groenten en de tofu. Voeg ook het citroengras en de kaffierlimoenblaadjes toe.

*Laat alles goed garen.

*Dien de rijst op met behulp van een serveerring. Serveer de rode curry ernaast of in een apart potje. 

*Werk af met koriander.

Ingrediënten voor de Thaise salade: Voor 2 personen

*250g (kastanje)champignons

*2 tomaten in partjes en zonder zaadjes

*verse koriander

Voor de dressing:

*palmsuiker

*sap van 1 limoen

*thaise garnalenpasta

Bereiding:

*Maak de dressing klaar door alle ingrediënten te vermengen. Voeg van elk ingrediënt zoveel toe als jij zelf lekker vindt.

*Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote kom. Voeg de dressing toe. 

*Werk af met verse koriander en eventueel wat rauwe pinda’s.

Je haalt de zon in huis! Smakelijk!

    

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.