Termessos en Perge ontdekken

       

            Het theater van Termessos                  Buitenkant van het stadion van Perge

Na ons bezoek aan het museum van Antalya wilden Chris en ik graag één of meerdere archeologische sites zien. We besloten vrijdag naar Termessos te rijden en daarna naar Perge.

De site van Termessos ligt verborgen hoog op een heuvel 34km ten noordwesten van Antalya. De inwoners van deze stad waren geen Grieken of Lyciërs maar Pisidiërs. Volgens de Lonely Planet verdreven ze Alexander de Grote met succes in 333 v.C. en de Romeinen besloten daarna wijselijk om hen onafhankelijk te laten zijn en als bondgenoot te houden in 70 v.C.

Aan de parking kan je lager gelegen overblijfselen bewonderen. Gids Bakir liet wees ons de belangrijkste beelden en sarcofagen tussen de stenen.

Sarcofaag met leeuwen in de lager gelegen ruïnes

      

Hoofd van Medusa en sarcofaag met leeuwen in de lager gelegen ruïnes

Afbeelding van een vrouw met afgehakt hoofd. Mijn hoofd moest van gids Bakir op de plaats van het afgehakte hoofd komen 🙂

Na de uitleg van Bakir in de lager gelegen ruïnes beklommen we de heuvel. De beklimming was behoorlijk stijl, zeker op het tijdstip waarop wij naar boven gingen nl. rond 12u30.

De beloning boven was de moeite. Wat we te zien kregen, was indrukwekkend. Vooral het theater liet op ons een diepe indruk na.

           

                               Theater in Termessos                         

          

            Sarcofaag in de rots                           Poort in Termessos                

Rond 14u sloten we ons bezoek aan Termessos af en besloten we naar Perge te rijden. We stopten rond 14u45 in een klein restaurantje langs de kant van de weg. We waren uitgehongerd en kregen er gelukkig veel en lekker eten: authentieke Turkse pide uit de houtoven met tomatensalade, pepertjes en ayran.

“Wat is pide,” hoor ik jullie denken. Dat komt morgen op mijn blog 🙂 Hieronder alvast een smakelijke foto!

                                                    Pide met gehakt en groenten

Na onze late lunch bereikten we Perge rond 15u45. Perge ligt op 17km ten oosten van Antalya. Het was één van de belangrijkste steden van het oude Pamphylia. De stad Perge kende 2 bloeiperiodes: tijdens de Hellenistische periode in de 2e en 3e eeuw voor Christus en tijdens de Romeinse periode in de 2e en 3e eeuw na Christus. Archeologen begonnen de opgravingen in 1946. Veel beelden zijn in heel goede staat en bevinden zich in het Antalya Museum. Op de site zelf zijn het stadium en het theater erg indrukwekkend.

     

      Stadion in Perge, maar liefst 234m lang!                       In het theater van Perge

Het Antalya Museum en de sites van Termessos en Perge vormen samen een mooie geheel. Ik zou ze aanraden aan al wie van cultuur, geschiedenis en mooie plekjes houdt!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.