Sushirol met misosoep als lunch

Het idee was “iets oosters”. Het werd “iets Japans” op mijn eigen manier. Chris en ik lunchten met sushirolls en misosoep!

Misosoep – Sojasaus met gember – Sushirolls

Een rustige dag ergens in de laatste twee weken van de grote vakantie. Ik had tijd en een ideetje voor sushi maar dan met volkorenrijst.

En ja, ik weet wel dat de volkoren variant niet hetzelfde resultaat geeft als echte sushirijst: sushirijst plakt veel meer en laat toe de sushi in kleine rolletjes te snijden. Ik wilde echter een soort van wraps maken met overschotjes uit de koelkast en dus was de kleverigheid van de rijst bijkomstig. 

De misosoep was een primeur. Ik had een aantal recepten gelezen en heel veel verschillende manieren terug gevonden. Ik besloot dan maar mijn eigen ding te doen en een combinatie van verschillende recepten te maken.

Voor de misosoep:

Ingrediënten: Voor 4 kleine porties

*1l water

*2el groentenbouillon (of twee bouillonblokjes)

*1 grote el witte misopasta

*een handvol champignons, in schijfjes

*100g (gerookte) tofu

Bereiding:

*Breng het water aan de kook.

*Voeg al roerend de groentenbouillon en de misopasta toe.

*Verlaag het vuur en voeg de tofu en de champignons toe.

*De soep is klaar als de champignons en de tofu gaar zijn.

Voor de sushirolls:

Ingrediënten: Voor 4 rollen:

*160g volkoren rijst (of sushirijst natuurlijk)

*4 norivellen

*rijstazijn

*zwarte sesamzaadjes

*een halve avocado, in reepjes gesneden

*wortelen in reepjes

*komkommer in reepjes

*gerookte tofu of omelet of tempeh of kipfilet of…. in reepjes

Bereiding:

*Kook de rijst gaar. Laat goed uitlekken en afkoelen. Voeg daarna 2el rijstazijn en 1el sesamzaadjes toe en roer door.

*Leg een norivel klaar. Bedek met de rijst. Zorg ervoor dat de rijst een brede strook in het midden van het norivel bekleedt en laat dus bovenaan en onderaan een brede strook vrij. Zorg er wel voor dat de rijst tot tegen de linker- en rechterrand van het norivel komt.

*Leg avocado, wortel, komkommer en gerookte tofu op de rijst in een fijne strook die tot aan de linker- en rechterrand van het norivel komt.

*Rol het norivel voorzichtig op van onder naar boven. Druk goed aan maar zorg dat de rol niet breekt. 

*Maak je vingers nat en bevochtig de bovenste rand van het norivel zodat je de rol kan dichtkleven.

Heel lekker met sojasaus en gember. Wasabi toevoegen kan ook altijd.

TIP:

Als je echte sushirijst gebruikt, kan je de rol in kleine stukjes sushi snijden en met stokjes eten. Wij aten de rol/wrap met onze handen 🙂

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.