Summer Holiday – The Island of Pag and the old city of Zadar – Dag 9

Donderdag 9 augustus. We hadden heerlijk geslapen in ons eigen studiootje mét airco. Ik werd wakker rond 6u30 en deed wat yoga op het terras.

Het ontbijt was superlekker en heel verzorgd. Je kon zien dat Ljiljana er echt haar werk in had gestoken: vers fruit, verschillende soorten kaas en vlees, 4 soorten brood, … Rond 10u30 reden we in de richting van het eiland Pag. 

Het eiland heeft een heel woest landschap: je waant je op de maan! Er is haast geen begroeiing, er zijn enkel rotsen. Pag staat bekend voor zijn lamsvlees en schapenkaas. Beide producten zouden een specifieke smaak hebben doordat de grazende schapen voortdurend zeezout binnenkrijgen. Een andere specialiteit van het eiland is kant, net als in Brugge :-).

 

Kantwerkster en kant in Pag

Op het nabijgelegen eiland Nin en ook op Pag wordt aan zoutwinning gedaan. Dat interesseerde me vooral. Ik hoopte ergens grof zeezout te vinden om mee te nemen naar huis. 

Vooral de autorit naar het eiland was de moeite waard. Het stadje Pag was minder interessant. Het was eigenlijk eerder een dorpje met enkele souvenirwinkeltjes, bars en restaurantjes. Charmant zonder meer. We bleven er 1,5u en reden daarna terug naar ons stekje in Zadar. Ik maakte een lunch met de restjes van de avond vooraf. Heerlijk om eens niet uit eten te gaan maar op ons eigen terras te kunnen blijven. 

In de namiddag, tot 17u00, bleven we in onze studio omdat het buiten echt veel te warm was: zo’n 37 graden in de zon. We reden daarna naar het historische centrum van Zadar dat in 2016 de titel heeft gekregen van Europese topbestemming. Het is natuurlijk zo dat elke stad en elk dorpje wel ooit eens een titel of aanbeveling heeft gekregen in Tripadvisor of op een andere site maar toch… Een wandeling in het centrum was de moeite waard! We zagen het Romeins forum en pittoreske straatjes.

Net naast de zee zijn ook twee unieke monumenten: Sea Organ en Greetings to the Sun. Beide monumenten zijn van een Kroatische kunstenaar. Het Sea Organ is een constructie van pijpen in het water. Door de stroming krijg je verschillende tonen. De muziek heeft een hypnotiserend effect. De Greetings to the Sun is een installatie die werkt met zonne-energie: zonnepanelen vangen het zonlicht op en zorgen voor verlichting en een lichtspektakel na zonsondergang. Heel speciaal!

 

Sideseeing in het oude centrum van Zadar

Rond 20u00 aten we opnieuw thuis op het terras. We zaten elk een beetje in onze eigen wereld: ik met mijn boek en Chris met zijn laptop. Het postmoderne koppel 😉

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.