Summer holiday – Discovering the Istrian inland – Dag 5

Zondag 5 augustus. We trokken het binnenland in. Chris heeft een afkeer van overdreven toeristische stranden in Griekse eilandstijl en ik wilde graag meer zien dan zonnende mensen. De auto in rond 10u00 en hop!

Nog even een opmerking over het Pansion Helvetia… Je kan heel gemakkelijk vaststellen dat er veel Italianen komen. Weet je hoe? De Russische eigenaar Nikolay heeft zowel filterkoffie als een espressoapparaat dat de bonen vers maalt én een elektrische melkopschuimer voor cappuccino 🙂 Hihi… Ik maakte dus veeeeel cappuccino’s tijdens ons verblijf.

First stop: Motovun. Het stadje staat bescheiden omschreven in de Lonely Planet maar is absoluut de moeite waard! Het ligt op een heuvel en is volledig ommuurd. Je kan er genieten van prachtige vergezichten. Bovendien zijn er heel veel kleine winkeltjes die delicatessen aanbieden met truffel, de lokale specialiteit. Chris en ik proefden verschillende likeuren en kochten uiteindelijk een fles likeur met truffel. De truffelsmaak is erg sterk en maakt de likeur tot iets dat ik nooit eerder probeerde. Bovendien slaagde Chris erin wat af te dingen 🙂

 

Siteseeing in Motovun

We reden door naar Konoba Vela Vreta waar volgens de reisgids excellente regionale specialiteiten werden aangeboden. Helaas was de wat afgelegen konoba gesloten en moesten we op zoek naar een alternatief. We kwamen terecht bij Konoba Marino in Gracisce. We moesten lang wachten op ons eten en het was intussen al 14u00 voorbij maar het loonde de moeite! Ik at fuzi, korte pasta die typisch zijn voor de streek. De pasta werd opgediend met een ragoût van hert. Chris koos varkenskoteletjes. We kregen een gratis dessert aangeboden: een soort oliebollen en nog een andere gefrituurde smaak. Heel lief van de eigenares! Uiteindelijk betaalden we 153 kuna (22 euro) voor onze twee hoofdgerechten, een aanvullende salade en een drankje en het dessert.  Absoluut niet duur! Dit plekje is echt super!

 

Konoba Marino in Gracisce, een verscholen pareltje!

 

Fuzi met hert en varkenskoteletjes

Een desert van het huis: gefrituurde, zoete koekjes

Na de late lunch reden we nog naar Ipsa voor een olijfoliedegustatie. De man in het kleine winkeltje legde uit hoe de olijven werden geperst en liet ons 3 olies uit het familiebedrijfje proeven. Eén van de olies van Ipsa, de Frantoio, is winnaar van verschillende internationale prijzen voor beste olijfolie in zijn soort. Ik kocht een flesje heerlijke Kroatische olie met een grasachtige geur en een frisse smaak met peperachtige nasmaak. 

  

Lokale olijfolie proeven !!!

Rond 17u00 arriveerden we terug in Pansion Helvetia. We fristen ons wat op en reden naar Porec om er de avond door te brengen. We aten in een heel exclusief restaurant op de top van een oude stadstoren. Ik koos voor de Adriatische vissoep en een bord mosselen met vongole. Chris ging voor de tonijnsteak. Alle gerechten werden gepresenteerd met veel oog voor detail. De zaak was iets duurder maar voor 47 euro met twee drankjes inbegrepen hadden we toch heel verfijnde gerechten. 

 

 

Adriatische vissoep en mosselen met vongole for the lady…

 

Tonijn met poeder van olijfolie for the mister (moleculaire keuken all the way)

Wij in Porec

Eigenlijk was deze dag een echte culinaire dag: truffelspecialiteiten, olijfolies, lokale vlees- en visgerechten. Voor een foodie als ik en foodie-in-wording Chris was dit echt top!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

1 Comment

  1. Heerlijk, jullie hebben deze reis alweer heel wat ontdekt! 😋😋😋
    BTW, die laatste foto van jullie 2 is er eentje om in te kaderen, zo mooi! 😍😍😍

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.