Stifado met konijn, een Grieks experiment

Mijn Griekse man was onlangs jarig. En wat doe je dan? Hem verrassen met een lekkere maaltijd!!! Ik kreeg via zijn zus het recept te pakken voor stifado met konijn. Stifado??? Meer in dit artikel 😉

Iedereen in Vlaanderen is bekend met de Vlaamse klassieker: “konoan mé proamen”. Mijn bomma maakte dit winterse stoofpotje nu en dan klaar met aardappelkroketjes erbij. 

In Griekenland wordt konijn ook geregeld klaargemaakt maar dan niet met pruimen. “Kouneli Stifado” is een stoofpotje van konijn met kleine uitjes, tomatenpuree, laurier en rode wijn. Een beetje in de stijl van “Coq au Vin” dus. Het gerecht wordt niet zo vaak gegeten en je vindt het ook niet vaak terug op de menukaart van een restaurant. Het is eerder een ouderwets gerecht uit de landelijke zones.

Ik bestelde een volledig konijn bij Long in Leuven  (https://www.longvld.be/) en kreeg het recept voor het stoofpotje doorgestuurd door de zus van Chris. Hieronder deel ik met jullie het recept voor dit verrassend eenvoudige en supersmakelijke gerecht.

Ingrediënten: Voor 4 grote porties

*1 konijn van ongeveer 1,5kg, in stukken gesneden (lever en kop inclusief)

*1 kg kleine uitjes

*2 teentjes knoflook

*4 gedroogde laurierblaadjes

*4 jeneverbessen

*1 klein potje tomatenpuree

*1 doosje passata

*250ml rode wijn

*peper en zout

Bereiding:

*Verhit veel olijfolie in een braadpan. Doe de stukken konijn erbij en bak rondom goed aan.

*Voeg de knoflook, de rode wijn, de tomatenpuree en de passata toe. Doe er ook de laurierblaadjes, de jeneverbessen en wat peper en zout bij. 

*Verlaag het vuur, zet het deksel op de pan en laat alles 45 minuten sudderen. Check af en toe zodat het geheel niet aanbrandt.

*Voeg na 45 minuten de gepelde en in ringetjes gesneden uitjes toe en laat nog 30 minuten trekken op een laag vuur. De bedoeling is dat de uitjes gaar zijn en het konijnenvlees van het bot valt.

*Dien op met rijst of vers brood. 

De bronafbeelding bekijken

https://cordelia.typepad.com/.a/6a00d8345269c569e201b8d09d0ed8970c-600wi

Of Chris het lekker vond? Reken maar van wel!!! We aten er twee avonden met smaak van. 

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.