Siteseeing in Thessaloniki – Bazagiazi

Na een overweldigende dag van sprekers, workshops en netwerken op de conferentie van EfVET trokken Sonia en ik te voet naar het centrum van Thessaloniki om alles te laten bezinken en te bespreken. We hadden een hele hoop kritische bedenkingen bij hetgeen we gehoord hadden …

Het is gemakkelijk om stoom af te laten als de zon schijnt en je langs het water kan lopen 🙂

26 oktober is een feestdag. De bevrijding van Thessaloniki van de Turken in 1912 wordt dan herdacht. Tegelijk is het ook de dag waarop Agios Dimitrios, de patroonheilige van de stad, wordt gevierd. Op het Aristotelousplein zagen we een militaire parade met soldaten van de land- en zeemacht en de militaire muziekkapel. Er werden ook traditionele dansen in folkloristische kledij opgevoerd.

Het was een leuk toeval om dit spektakel te kunnen aanschouwen. Er was veel volk op de been, vooral veel mensen met kleine kinderen die naar de parade kwamen kijken.

Na de militaire parade wandelden we door het stadscentrum op zoek naar een gezellig en vooral rustig plekje om iets te eten. We stootten op een charmante en authentiek uitziende Griekse taverna waar de Griekse muziek ons al tegemoet kwam : Bazagiazi.

Bazagiazi

De taverna heeft trouwens een website : http://bazagiazi.gr/                                                           De site is in het Grieks maar er staan veel foto’s op die je een indruk geven van de sfeer.

Impressies van het interieur van Bazagiazi

In mijn ervaring vind je op het menu van een Griekse taverna heel veel verschillende gerechten (hapjes, salades, bereide groenten, kaasbereidingen, vlees- en visbereidingen,…) die op afzonderlijke borden worden gepresenteerd. Als je een aantal zaken combineert, staat je tafel dus vol met borden.

Ik koos voor gestoomde mosselen, broccoli en gegrilde paddestoelen. Sonia ging voor gebakken feta, dolmades en gegrilde aubergine. Uiteindelijk aten we beiden van alle borden iets. Het was superlekker! Wat opvalt, is dat de gerechten de smaak van de producten respecteert: de bereidingswijze is niet al te ingewikkeld en er worden geen ingewikkelde of zware sauzen toegevoegd. Enkel sloten olijfolie 🙂

Het was een geslaagd diner dat bovendien ook goed meeviel in prijs: we betaalden elk 16 euro.

       

Gestoomde mosselen en gegrilde champignons met een citroentje bij. Hmmmm… Geen foto van de broccoli, helaas.

  

                   Dolmades…

 

                    Gebakken feta en gegrilde aubergine

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.