Over volledige vissen en gebakken courgettebloemen…

Ik ging voor de laatste keer deze vakantie naar de markt hier in Hurma. Je kan hier heel goed zien welke groenten en fruit passen bij het seizoen. De handelaars brengen immers alles rechtstreeks van hun land mee. Ik deed dus eerste een uitgebreide verkenningsronde omdat ik niet te veel meer wou kopen…

Oh, oh, oh, er was weer vanalles! Alleen al langs de kramen lopen, zorgde voor een stroom ideeën en combinaties om uit te proberen. Omdat ik weet dat Chris erg graag vis eet, besloot ik 2 volledige, weliswaar gekuiste, zeevissen te kopen. Ik realiseerde me dat ik nog nooit volledige vissen had klaargemaakt maar ik was ervan overtuigd dat ik wel een manier zou vinden om ze eetbaar te maken 🙂

Aan verschillende groentenkramen ontdekte ik courgettebloemen. Nu is dat iets dat je in België heel moeilijk kan vinden. Ik had het ooit gegeten in Leuven toen de Italiaanse mama van mijn toenmalige buurman Alessandro ze klaargemaakte tijdens een bezoekje aan haar zoon. Ik herinnerde me van toen dat ik was overweldigd door de smaak en verfijndheid. Ik kocht dus een “boeketje” courgettebloemen (10 bloemen voor 1 Turkse lire!!!) zonder goed te weten wat ik ermee moest aanvangen.

Volledige vissen en een bosje courgettebloemen dus… Hmmm, dat zou “risky business” worden voor het avondeten….

Dit zijn courgettebloemen als ze nog aan de courgette hangen.

Courgettebloemen zijn bijzonder kwetsbaar en verwelken snel. Toen ik thuiskwam, kon ik zien dat dat bloemen hun beste tijd al hadden gehad. Ik plaatste ze snel in een glas water in de frigo en hoopte dat ze het nog een paar uur zouden volhouden.

Courgettebloemen kan je rauw eten bv. fijngesneden in een salade. Ze geven dan een kleurrijke en originele toets aan je bord. Ze smaken krokant en lichtjes bitter. Soms worden ze in dunne lintjes toegevoegd aan warme pasta met een eierdooier en wat olie. Je kan ze ook bakken in de pan.

Ik besloot de courgettebloemen op te vullen met wat verkruimelde fetakaas die ik met peper en zout had bijgekruid. Ik wilde ze op een bakpapier leggen en met wat olijfolie bakken in de oven samen met spinazie, tomaat en look.

Zo zagen de bloemen eruit voor en na. Ze smaakten heerlijk dus voor mij was het experiment geslaagd 🙂

 

Je kan ook de volledige vis (nog mét ogen en staart!!!) zien die ik in de oven heb bereid. Op de markt kuisen ze hem voor jou: ze halen de ingewanden eruit en schrapen de schubben eraf.

Ik deed wat geplette teentjes knoflook, peper, zout en citroensap in de buik van de vis en legde hem daarna op een bakplaat met bakpapier in de oven voor 25 minuten op 200°C. Vlak voor het einde van de bereidingstijd liet ik hem nog even onder de grill. Niets boven verse vis!!! Het was superlekker. Eigenlijk bereidt zo een topproduct zichzelf…

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.