Over spanakopita en appelfiloflappen

Met een Griekse partner probeert een mens al eens een Grieks receptje uit 🙂 Nu ben ik niet zo’n vleeseter en zijn er zeer veel Griekse recepten met vlees maar een spanakopita kan me wel bekoren. Nieuwsgierig naar wat schuilt achter deze mooie Griekse naam?

Krijg je al honger bij het zien van deze spanakopita?

Je kan spanakopita het best vergelijken met wat wij hier kennen als quiche. Wel wordt er filodeeg gebruikt in plaats van blader- of kruimeldeeg. En veel olijfolie natuurlijk.

Ik maakte een eigen interpretatie van deze hartige taart die door Chris heel erg werd gesmaakt. “Beter dan die van mijn moeder,” zei hij. En als een Griek zoiets zegt, betekent dat wel wat 🙂

Ingrediënten: Voor 1 grote spanakopita

*12 vellen filodeeg (verkrijgbaar bij Delhaize in kleine doosjes in de diepvries)

*600g verse spinazie

*250g (of 1 pakje) fetakaas

*1 ei

*zout, peper en nootmuskaat

*olijfolie om het filodeeg mee te bestrijken

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 180°C.

*Spoel de spinazie heel goed en knijp er al het vocht uit. Het is belangrijk dat de spinazie niet te nat is want anders krijg je een spanakopita met vochtige bodem.

*Verkruimel de feta boven de spinazie en voeg het ei toe.

*Meng alles goed door elkaar en kruid met zout, peper en nootmuskaat. Eventueel kan je nog pijnboompitten roosteren en deze toevoegen aan de vulling.

*Vet een ovenschaal in met olijfolie of leg er een laagje bakpapier in.

*Bekleed de ovenschaal met 2 vellen filodeeg. Zorg ervoor dat het filodeeg niet breekt. Bestrijk deze deeglaag met wat olijfolie. De deegvellen mogen over de randen van de bakvorm hangen.

*Doe nu een laagje van het spinaziemengsel op het deeg. Wissel steeds af tussen een laag filodeeg dat je met olijfolie bestrijkt en een laag van het spinaziemengsel.

*Sluit de taart met een laag filodeeg en krul de randen van de taart wat naar binnen zodat je kunstig resultaat bekomt.

*Plaats de taart gedurende 40 minuten in de oven. Zorg ervoor dat de bovenkant niet verbrandt. Filodeeg is heel fragiel.

Ik was heel blij met dit kunstige én lekkere resultaat

TIP: met overgebleven vellen filodeeg kan je appelflapjes maken: vul 2 vellen filodeeg op met een flinke schep appelmoes of appelcompote, vouw dicht en bak af in de oven.

 

Iets minder esthetisch maar wel superlekker: appelflapjes van filodeeg

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.