Nasi…een vrije interpretatie

In België zijn we niet vertrouwd met nasi goreng, een klassieker uit de Indonesische keuken. Op de website van Albert Heijn kan je een hele reeks recepten vinden met gebakken rijst als basis.

Naar aanleiding van een proeverij leerde ik op 27  januari van Jack van Oil & Vinegar hoe ik nasi moet bereiden…

    Jack presenteert de heerlijke gebakken rijstvarianten aan voorbijgangers

Jack en ik maakten elk onze eigen variatie. Jack maakte een pittige nasi met kipblokjes en ik ging voor een vegetarische variant met gemarineerde tofu. De basis van ons gerecht was dezelfde.

We kookten zilvervliesrijst en wilde, zwarte rijst en maakte hiervan een mengeling in een verhouding van 50-50. Daarnaast gebruikten we fijngesneden wortel, paksoi, peultjes, spitskool, verse gember, gewone ui, knoflook, bosuitjes en verse koriander.

Eerst bakten we in een grote wokpan de ui, knoflook en verse gember aan in sojaolie. Daarna voegden we de rest van de groenten toe.

We bakten de rijstmengeling aan in een andere pan. De truck is om zo lang mogelijk niet te roeren maar de rijst echt te laten bruin bakken.

Jack bakte de kipblokjes aan in sojaolie en voegde ketjap manis, trassi (gefermenteerde, gemalen garnalen), sambal, satésaus en stukjes omelet toe.

De variant met kip in de blauwe kom en die met tofu in de gele

Ik liet kleine blokjes tofu marineren in een mengeling van sojasaus, pindakaas en agavesiroop.

Beide varianten op nasi werden erg gesmaakt met de Lemongrass Dressing en de Smokey Chili Sauce van Oil & Vinegar.

Hieronder nog enkele links naar nasirecepten die me heel tof lijken om thuis te proberen:

https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R241662/kruidige-nasi-goreng

https://www.ah.be/allerhande/recept/R-R607438/bonte-nasi-goreng-met-prei-en-paprika

https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/818/nasi-goreng-818

Zelf nasi goreng maken (zonder pakje en zakje)

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.