Mijn workshop “Vegan Brunch” bij Dille en Kamille

Op zaterdag 25 augustus mocht ik bij Dille & Kamille Leuven van 10u30 tot 13u00 een workshop geven: “Vegan brunch: zoet en hartig”. Ik had een bundeltje gemaakt over veganisme en alle recepten die we zouden maken, uitgeschreven. Er waren 10 deelnemers en ik was keibenieuwd…

Het was de eerste keer dat ik deze manier van lesgeven zou proberen 🙂 Er waren 2 Japanse deelnemers en een Indische mevrouw. Ik gaf de workshop dus overwegend in het Engels met af en toe een Nederlandse zin of vertaling van een ingrediënt. Ik vond het vooral een uitdaging om tegelijk te praten en te koken! Thuis ben ik in mijn eigen bubbel en doe ik mijn eigen ding. Tijdens de workshop wilde ik ook de mensen betrekken door hen vragen te stellen en actief te laten meekoken!

Uiteindelijk waren alle geplande gerechten klaar na ruim 2u praten en koken rond het kookeiland. We plaatsten alles in buffetvorm en aten (bijna) alles op! 

De recepten van alle gerechten vind je hieronder alsook enkele sfeerbeelden. 

Ik was heel blij dat de deelnemers enthousiast waren! Op zaterdag 6 oktober geef ik opnieuw een workshop en er zijn al enkele inschrijvingen. Hoera! Thema zal dan “De Griekse keuken” zijn. Met een Griek in huis heb ik daar zelf al veel over geleerd. Nu zal ik mijn kennis kunnen delen met gelijkgestemde zielen. Ik kijk er al heel hard naar uit!

Work in progress…

 

 

Kennis delen en samen koken = zalig !!!

Home made kokosyoghurt

Ingrediënten:        

1 blik volle kokosmelk van 400ml – 4 probioticumcapsules – 2el kokosbloesemsuiker

Recept: http://foodglamour.com/2-recepten-voor-kokosyoghurt/

Open de capsules met probioticum en voeg de inhoud toe aan de kokosmelk. Voeg ook 2el kokosbloesemsuiker toe. Verwarm op een matig vuur en zorg dat de inhoud van de capsules en de suiker volledig in de melk zijn oplost. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.  Maak een grote, glazen bokaal steriel door hem even in een pot met kokend water te plaatsen. Giet het kokosmelkmengsel in de pot. Laat de pot op kamertemperatuur (of zelfs tussen de 30 en 40 graden) staan voor 24u tot 48u. De yoghurt zal dan nog steeds lopend zijn. Plaats de pot in de koelkast. De yoghurt zal vaster worden. Je kan hem tot een week lang in de frigo bewaren. 

Matchamuffins met dadels en bananenpoeder

Ingrediënten: Voor 12 muffins

300g havermeel – 50g havermout – 8 geweekte dadels – 1el bananenpoeder – 2el matcha – 2tl bakpoeder – 1tl baking soda – een snuif zout – warm water – Extra ingrediënten: pure cacaochips, blauwe bessen, cacaonibs, …

Recept:

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de droge ingrediënten door elkaar. Voeg de geweekte dadels toe en wat warm water. Kneed met je handen tot een vast deeg. Voeg water toe indien nodig. Voeg eventueel nog extra ingrediënten toe. Doe het deeg in een ingevette bakvorm. Plaats de muffins voor ongeveer 20 minuten in de oven. 

Kokosavocadobananenijs

Ingrediënten:

4 bevroren bananen in stukjes in de diepvries – 2 rijpe avocado’s – 1/2 blik volle kokosmelk – 3el rauw of ongezoet cacaopoeder – kokosrasp voor de afwerking – cacaopoeder

Recept: http://www.lisasteltenpool.nl/desserts/avocado-limoen-bananenijs/

Doe de bevroren stukken banaan in een keukenmachine en voeg het vruchtvlees van de avocado, het cacaopoeder en de kokosmelk toe. Blend tot het helemaal glad is.  Serveer direct en werk daarbij af met kokosrasp en extra cacaopoeder!  

Avocado cheesecake van Nathalie Meskens met een twist

Ingrediënten:

Voor de bodem:  400g havermout (eventueel met matcha) –  20 geweekte dadels

Voor de kaaslaag: 6 rijpe avocado’s – sap van 8 limoenen – 1,5tl limoenzest – 150 ml kokosbloesemnectar – 1,75dl gesmolten kokosolie 

Recept: www.standaard.be/cnt/dmf20170920_03083541

Voor de bodem:

Voeg de geweekte dadels bij de havermout. Doe hierbij warm water en kneed tot een dikke pasta. Voeg eventueel meer water toe en een eetlepel matcha.  Doe de dikke pasta in een vorm en druk goed aan.  

Voor de vulling:

Mix alle ingrediënten tot een glad mengsel. Voeg naar smaak extra limoensap of -zeste toe en zoet eventueel wat extra zoetmiddel. De vulling moet fris en een tikje zurig smaken. Giet het beslag op de bodem. Dek de vorm af en zet de taart minstens een paar uur of tot de volgende dag in de koelkast tot hij mooi is opgesteven.

Scrambled tofu met kala namak en vegan cheese

Ingrediënten: 2 blokken stevige tofu – 1el kala namak – edelgistvlokken naar smaak – 250g champignons

Recept:

Verkruimel de 2 blokken tofu. Snijd de champignons in schijfjes. Verwarm kokosolie of een andere plantaardige olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak de champignons aan en voeg de tofukruimels toe. Kruid goed met peper en kala namak. Dien op met veel edelgistvlokken.

Spinaziepannenkoeken met homemade cashewcrème en hennepzaad

Ingrediënten: 

Voor de cashewcrème: 250g geweekte cashewnoten – edelgistvlokken naar smaak – 1 el appelazijn

Voor de spinaziepannenkoeken: voor 4 porties: 150g speltbloem (of een andere bloemsoort) – 100g spinazie –  240ml plantaardige “melk” – 2el kokosolie of een andere neutrale, plantaardige olie – 1tl bakpoeder – 0,5tl zout

Toppings : hennepzaad, cashewcrème, kokosbloesemnectar, agavesiroop,…

Recept:

Cashewcrème : https://lisagoesvegan.com/homemade-vegan-cashew-creme/

Je hebt een basic blender nodig voor dit recept (deze hoeft niet supersterk te zijn en het kan ook met een hakmolen die vaak bij staafmixers wordt geleverd). Rooster de cashewnoten eventueel voor een iets intensere cashewsmaak. Gooi alle ingrediënten samen in de blender en blend tot het een smeuïg geheel wordt. 

Spinaziepannenkoeken : http://soyandseitan.be/recepten/vegan-spinaziepannenkoeken/

Meng de bloem, olie, bakpoeder, zout en sojamelk met elkaar. Roer de gespoelde spinazie onder het deeg. Vet een antikleefpan of koekenpan in met wat olie. Doe wat beslag in de pan en wacht tot de bovenkant van de pannenkoek droog wordt en draai dan om. Doe zo verder tot al het beslag op is.

Sweet potato-oats

Ingrediënten: voor 2 porties : 1 geraspte zoete aardappel – 1 rijpe banaan tot moes geprakt – 60 ml amandelmelk – 1tl kaneel – een snuifje zout

Toppings naar keuze : pindakaas, cacaopoeder, cacaonibs, kokoschips, schijfjes banaan, walnoten,…

Recept : https://littlebitsof.com/2016/05/breakfast-sweet-potat-oats/

Rasp de zoete aardappel. Doe het rasp met de banana, de amandelmelk, de kaneel en het zout in een kom. Zet voor 3 minuten in de microgolfoven of iets langer. Het geheel moet gaar zijn en de textuur hebben van havermoutpap. Werk af met toppings naar keuze.

Gezonde chocolademilkshake met maca, lijnzaad en bananenpoeder

Ingrediënten: per persoon : 1 bevroren en in stukjes gesneden banaan – 250ml plantaardige “melk” – 1el rauw of ongezoet cacaopoeder – 1el bananenpoeder – 1el maca – 2el havermout – 1el lijnzaad – eventueel een scheutje water

Recept: http://www.ilovehealth.nl/recepten-2/gezonde-chocolade-milkshake-ja-echt/

Mix alle ingrediënten  met elkaar in de blender tot een glad geheel. Strooi er evt. nog wat lijnzaadjes als garnering erover.

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 32-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.