Leuven Coffee Week: workshop @ Anna

Leuven Coffee Week, wat een tof initiatief van een aantal Leuvense koffiebars! In de eerste week van oktober kon je dan ook deelnemen aan workshops en tastings, kon je specialiteiten met koffie proeven,… Ik schreef me in voor een workshop Slow Coffee bij koffiebar Anna, vlakbij Museum M.

Op maandag 1 oktober hadden we een dagje vrijaf. Leuk om dan iets te doen dat ik anders niet doe. Om 12u30 trok ik naar koffiebar Anna voor anderhalf uur uitleg over slow coffee. 

Ik werd supervriendelijk onthaald door de eigenares Anna. Ik ging al vaker koffie drinken bij Anna. Vooral in het najaar en in de winter zit ik graag in deze gezellige koffiebar. Om 12u30 begon Sofie, experte ter zake, haar uitleg. Er waren amper 3 deelnemers. De afwezigen hadden ongelijk.

Sofie gaf een uitgebreide uitleg waarbij haar passie voor koffie duidelijk naar voren kwam.

Eigenlijk dacht ik dat ik al goed wist hoe ik slow coffee moest zetten. Ik giet thuis altijd koffie op en gebruik hiervoor een filter. Nu legde Sofie uit dat elke koffiebereiding in een recept kan worden gegoten dat je daarna dan aanpast naar eigen voorkeur. Het is geen exacte wetenschap maar toch vind ik dat veel parameters een rol spelen. Wat de meeste mensen thuis drinken, is zwart vocht en geen koffie naar de regels van de kunst. 

Sofie gaf daarnaast ook uitleg over landen waar koffie wordt geteeld, hoe de koffiebonen worden geplukt en verwerkt, welke factoren een rol spelen in de smaakbepaling van koffie, hoe koffiebonen al dan niet worden gewassen, wat het verschil is tussen Arabica en Robusta,… Ik leerde enorm veel bij en alles was superinteressant. 

Natuurlijk demonstreerde Sofie ook hoe we slow coffee moesten zetten. Ze toonde hoe je met V60 en met Chemex twee koffies kan zetten. V60 zorgt voor filterkoffie en dus voor extractie aangezien het water door de gemalen koffie loopt. Chemex is een proces van infusie waarbij water en koffie langdurig met elkaar in contact zijn (zoals bij thee).

 

How to…make coffee like a pro

Ik leerde dat bij de V60 de malingsgraad, de temperatuur van het water, het soort water, de doorlooptijd,… een rol spelen bij het uiteindelijke smaakresultaat. Sofie liet ons twee keer dezelfde koffie proeven en liet enkel de malingsgraad verschillen. Het smaakverschil was duidelijk merkbaar.

Koffie zetten met de V60

Daarna liet Sofie ons een koffie van de Chemex proeven. Die vond ik persoonlijk de lekkerste: zachter dan de twee V60-koffies.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel erg genoten heb van de workshop, dat ik heel veel heb bijgeleerd, dat ik weet dat ik het thuis niet 100% doe zoals het hoort én dat ze bij koffiebar Anna alle know how in huis hebben om te zorgen voor een ultieme koffietraktatie! 

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.