Let’s do it the Dutch way: boerenkool !!!

In België is boerenkool of kale niet echt gekend. Onterecht, vind ik. Deze klassieker in de Nederlandse keuken verdient absoluut ook een plaatsje op elk Belgisch bord !!!

Wie boerenkool zegt, denkt stamppot met rookworst. Het kan niet “Hollandser”. Misschien is het wel het nationale gerecht van Nederland?

https://i1.wp.com/images.smulweb.nl/recepten/201511/1436803/high_res/Valess_Stamppot_boerenkool.JPG?w=700

Boerenkoolstamppot met rookworst. A Dutch classic!

Ik kocht een bos boerenkool bij The Food Hub. Wist je dat er naast groene ook paarse boerenkool bestaat?

https://i1.wp.com/www.leefnugezonder.be/wp-content/uploads/2016/10/LEEFNUGEZONDERboerenkool.jpg?w=700&ssl=1

Groene boerenkool…

https://i2.wp.com/www.ecoville.nl/images/stories/users/00300_00178.jpg?resize=700%2C525

Paarse boerenkool

Wie boerenkool op het menu zet, is beslist goed bezig als het op gezondheid aankomt. Boerenkool bevat immers veel vitamine A en C. Een overzicht van de voedingswaarde vind je hier:

https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=639

Eigenlijk wist ik nog niet wat ik precies wilde doen met mijn bos boerenkool. Er zijn immers oneindig veel toepassingen mogelijk. Niet enkel stamppot dus 🙂

Ik besloot de boerenkool te verwerken in een lasagne en een deel aan de kant te houden om er chips van te maken….

LASAGNE VAN BOERENKOOL MET FETA EN TOMAAT

Ingrediënten: Voor 2 porties lasagne:

*6 vellen lasagne, niet voorgekookt, volkoren of wit

*3/4 bos boerenkool, 5 minuten geblancheerd

*200g fetakaas

*2 grote tomaten in schijfjes

*Zout, peper, nootmuskaat, olijfolie (met peper)

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 200°C.

*Meng de geblancheerde boerenkool met de fetakaas. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

*Vet een bakvorm in met olijfolie. Leg er 2 lasagnevellen in. Leg dan een laag tomatenschijfjes. Leg daarna opnieuw 2 vellen lasagne en bedek met het mengsel van boerenkool en feta. Eindig met 2 vellen lasagne en besprenkel met olijfolie.

*Plaats gedurende ongeveer 25 minuten in de oven.

https://i2.wp.com/www.keetsmakelijk.nl/wp-content/uploads/2015/02/iron-soldiers_ht_24of.jpg?w=700

Dit is geen foto van mijn eindresultaat. Ik was zodanig hard bezig dat ik er niet aan dacht. Dit is wel zo ongeveer het idee 🙂

BOERENKOOLCHIPS

Voor de boerenkoolchips gebruikte ik het recept van I love health:

http://www.ilovehealth.nl/recepten-2/boerenkool-chips-hip-healthy/

https://i2.wp.com/www.ilovehealth.nl/wp-content/uploads/kale-chips-5.jpg?resize=700%2C467

Ingrediënten: Voor 1 kommetje boerenkoolchips:

*1/4 bos boerenkool

*zout, peper (eventueel chilipoeder)

*olijfolie

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 180°C.

*Was en droog de boerenkool. Snijd de boerenkool af de dikke stelen zodat je enkel de zachte blaadjes overhoudt.

*Leg op een bakplaat en kruid met zout, peper en chilipeper. Besprenkel met olijfolie.

*Bak 20 minuten in de oven. Let erop dat de boerenkool niet verkleurd. Eventueel kan je de chips vroeger uit de oven halen.

Beide gerechten waren echt mijn ding en erg goed gelukt. Al zeg ik het zelf 🙂

Nog op de wish list:

Fresh & Easy: Penne met boerenkool en Parmezaan

Boerenkoolpesto

Freekeh salade met boerenkool

Groene smoothies

 

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.