Kumpir – een vegan interpretatie

Op mijn foto’s ziet het eruit alsof het al eens gegeten is geweest 🙂

 

Mijn gevulde aardappel met o.a. champignons, rode bietjes en augurk en de variant van Chris met champignons en zwarte olijven.

Kumpir is een grote aardappel die in de oven wordt gepoft in aluminiumfolie. Daarna wordt hij opengesneden en wordt het kruim geplet met een flinke klont boter, een hand geraspte kaas en een goede snuif zout. Vervolgens kan je 7 toppings kiezen uit een ruim assortiment.

  

Twee bedienden : één voor het pletten van de aardappel en een ander voor de toppings

Chris en ik probeerden deze Turkse fastfoodhap als lunch op onze laatste dag in Istanbul. Het was fris buiten en deze gloeiend hete aardappel was dan ook meer dan lekker. Ik denk trouwens dat dit supergoed zou verkopen op de Leuvense kerstmarkt!

Eenmaal thuis zag ik de vlog van Sabine van Oh my foodness voor een gevulde zoete aardappel. Ik bedacht dat dit eigenlijk wel heel erg leek op kumpir en dus best wel al gegeten wordt in Nederland en België maar dan in variaties.

Daarop bedacht ik zelf het volgende recept voor “Vegan kumpir met zoete aardappel”:

Ingrediënten: Voor 2 personen

*2 grote zoete aardappels

*een handvol spinazie

*een handvol boerenkool

*6 teentjes look, enkel gepeld maar niet in stukjes gesneden

*vegan kaas (bv. sneetjes Wilmersburger)

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 220°C.

*Spoel de aardappels goed af en wikkel ze in aluminiumfolie. Prik met een vork gaatjes in de folie en de aardappels.

*Laat de aardappels goed gaar worden in de oven in ongeveer 45 tot 50 minuten.

*Bereid nu de vulling: spoel de spinazie en de boerenkool. Haal de grootste nerven eruit. Versnijd de rest. Vermeng met de looktenen, peper, zout, nootmuskaat en walnotenolie. Masseer de olie en de kruiden in de groene bladgroenten.

*Als de aardappels gaar zijn, snijd je ze open maar zodanig dat ze aan één kant nog aan elkaar hangen. Plet het kruim van de aardappels en leg de aardappels op een ovenschaal. Vul op met het boerenkool-spinaziemengsel en bedek met de vegan kaas.

*Zet alles 10 minuten in de oven en daarna nog kort onder de grill.

SMAKELIJK !!!
  

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.