Keukenexperiment 6 – bakbanaan all the way

Op één van mijn funshoprondes bij The Circle in de Brusselsestraat hier in Leuven stootte ik op bakbananen. Ik had er al vaker over gehoord maar nog nooit iets mee gedaan. Ik besloot er twee te kopen: één met een gele en één met een donkerbruine schil. De volgende vraag was dan natuurlijk: wat te doen met een bakbanaan?

3 x Ripe Plantains (Caribbean)

Bakbananen

Eerst en vooral: bakbananen en gewone bananen zijn niet gelijk! Zowel in uitzicht als in gebruik en in smaak zijn ze heel anders. Gewone bananen vind je in iedere supermarkt en op de markt. Bakbananen zijn moeilijk er te vinden. Je vindt ze vooral in exotische supermarkten en winkeltjes. Al moet ik toegeven dat ik er onlangs ook zag liggen in de Colruyt in het centrum van Leuven.

Bananen zijn fruit en bakbananen worden vaak als groente geserveerd in gerechten uit het Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Bakbananen bevatten veel zetmeel en zijn hard en stevig van structuur. Je kan ze niet rauw eten.

Bakbananen kan je zowel groen, geel als bruin kopen en opeten. Soms wordt in een gerecht zelfs de voorkeur gegeven aan een bakbanaan met groene schil omwille van de structuur van de bakbanaan.

Vraag je je af wat ik deed met mijn bakbananen? Ik maakte er bananenchips mee in de oven! Heerlijk in een kleurrijke bowl met veel groenten en een (zelfgemaakte) guacamole of hummus!

Ingrediënten: voor bananenchips voor 1 persoon

*1 bakbanaan

*2 el maple syrup

*1 el kokosolie

*gerookt paprikapoeder

*grof zeezout

*peper

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 180°C.

*Schil de bakbanaan en snijd in schijfjes van ongeveer 4mm dik.

*Doe de schijfjes bakbanaan in een kommetje en doe er gerookt paprikapoeder, grof zeezout, peper, gesmolten kokosolie en maple syrup bij. Zorg dat alles goed over de schijfjes bakbanaan is verdeeld.

*Leg de schijfjes bakbanaan op een ovenschaal en plaats gedurende 20 minuten in de oven.

*Zorg dat de schijfjes bakbanaan niet keihard zijn als je ze uit de oven haalt.

SMAKELIJK!!!

Chips van bakbanaan!!!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.