Keukenexperiment 3 : vegan kimchi

Going crazy in the kitchen. Again 🙂

Dit experiment concurreert met de kombucha voor de prijs van het meest gewaagde 🙂 Ik veronderstel dat niet iedereen weet wat kimchi in godsnaam is…

Kimchi kan je volgens mij het best vergelijken met zuurkool. Het is de Koreaanse versie van gefermenteerde kool. Dat wilde ik wel eens zelf proberen maken…

Ik struinde het wereldwijde web af en vond oneindig veel recepten, blogs en vlogs met aanwijzingen om thuis kimchi te maken. Vegan, niet vegan, met Chinese kool, spitskool,… De mogelijkheden leken eindeloos en vooral: er was niet 1 duidelijk recept. Ik werd er bijna gek van. Ik baseerde mij dan maar op 1 recept dat me heel degelijk leek en deed wat aanpassingen à la Melanie.

Brothers green eats is een jonge man die niet vies is van enig keukenexperiment. Vooral fermenteren is zijn ding. Ik bekeek zijn vlog over homemade kimchi:

In “The Circle”, de Aziatische supermarkt in de Brusselsestraat hier in Leuven haalde ik een kruidenmix voor kimchi, 1 kleine Chinese kool, een blikje ananassap en een fles sojasaus. Bij The Food Hub kocht ik lenteuitjes, een spitskool en 2 wortelen.

Ready, set and…GO!!!

FASE 1

Ik spoelde de Chinese kool en de spitskool heel goed af onder de kraan. Ik deed de bladeren uiteen en bedekte ze één voor één met een ruime laag grof zeezout. Ik legde alle koolbladeren in een kom en legde er keukenpapier op. Daarna zette ik er nog een zware kom op. Dit liet ik 3 uur staan. Het is echt belangrijk de kool lang te laten staan zodat het meeste vocht uit de kool komt.

FASE 2

Ik waste en sneed de overige groenten in staafjes van ongeveer 8 cm.

FASE 3

Ik maakte een papje van de kimchikruiden, 3cm verse geraspte gember, 2 teentjes fijngesneden look, 4el sojasaus, een half blikje ananassap en 4el kokosbloesemsuiker. Achteraf gezien was mijn mengsel te vloeibaar. Volgende keer zou ik meer look en gember toevoegen en minder sojasaus.

FASE 4

Ik spoelde de koolbladeren goed af en depte ze zo droog mogelijk.

FASE 5

Ik waste een Mason Jar grondig uit met (kokend) warm water om de bokaal zo steriel mogelijk te krijgen.

FASE 6

Ik gebruikte mijn handen om alle koolbladeren goed in te wrijven met het rode papje. Daarna stapelde ik de kool met de wortelen en lenteui in de bokaal. Ik drukte alles heel goed naar beneden met een houten spatel zodat het geheel onder een laag vocht kwam te staan die als isolatie van de lucht zou dienen.

FASE 7

Dit is moeilijk: ik sloot de bokaal af met een deksel en liet hem 1 week fermenteren op kamertemperatuur. Je kan ook langer fermenteren. Verschillende recepten geven verschillende fermentatietijden.

Na één week plaatste ik de kimchi in de frigo. Hij was nu “ready to eat”. Kimchi wordt in Korea ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds gegeten als bijgerecht bij een rijstschotel bv. Het smaakt best pittig en zou probiotische eigenschappen hebben. Je kan kimchi 3 tot 4 weken bewaren. Ook hier vertellen verschillende bronnen verschillende dingen. Trial and error dus!

Mijn eerste smaaktest viel goed mee. Wie probeert dit zelf ook?            

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.