Het prachtige Sagalassos in woord en beeld

Jaaaaa, het was eindelijk zover! Chris en ik vertrokken op roadtrip langs de Turkse Westkust en door West-Anatolië. De eerste bestemming op maandag 31 juli was Sagalassos. Als Belgische vond ik dat toch een must. Ik leg het even uit…

                                            Zicht op de ruïnes van Sagalassos

Sagalassos ligt op ongeveer 2u rijden van Antalya en vlakbij het stadje Ağlasun. Het is één van de best bewaarde antieke steden van Turkije. De stad ligt midden in de heuvels. Daardoor is de temperatuur er een stuk lager dan in Antalya. Ik moet zeggen dat het een heel fijn gevoel was eens niet “sticky” te zijn vanaf 7u ‘s morgens 🙂

Professor Emeritus Marc Waelkens, verbonden aan de KU Leuven, leidde hier vanaf 1990 de opgravingen. (http://www.tursaga.com). Toen ik zelf nog aan de universiteit studeerde, ging ik met enkele vrienden naar een lezing van Professor Waelkens. De professor gaf destijds geregeld lezingen over de progressie van de opgravingen. Dat was toen superinteressant. Sagalassos leek toen oneindig ver. Ik had nooit gedacht dat ik er ooit in levende lijve zou staan…

Hoewel er slechts 25 000 toeristen per jaar naar Sagalassos komen, is een bezoekje absoluut een bezoek waard. Ik begrijp eigenlijk niet goed hoe het komt dat er zo weinig mensen deze prachtige archeologische site bezoeken….

De hele stad is voorzien van infoborden in 3 talen (Turks, Engels én Nederlands) die beknopt en goed uitleggen hoe de stad precies in elkaar stak en welke gebouwen je kan bewonderen. Je kan o.a. een Romeins thermencomplex, een theater, een bibliotheek, een stadspaleis en vooral een indrukwekkende antieke agora met WERKENDE (!!!!!) fontein  aanschouwen. 

   

Toegang tot en zicht op het theater van Sagalassos

     

Het bronhuis waar de authentieke watertoevoer is hersteld en het water recht uit de heuvel komt. Heerlijk fris !

                          De agora van Sagalassos

                        De werkende fontein en een gereconstrueerd beeld op de agora

                                           Selfie op de agora van Sagalassos 🙂

Sagalassos werd in 333 v.C. veroverd door Alexander de Grote. Daarna sloot de stad zich aan bij het Romeinse Rijk en kwam hij volledig tot bloei (25 v.C.). Onder Keizer Hadrianus (117-118 n.C.) werd er heel veel gebouwd en werden de monumenten opgericht die vandaag kunnen worden bewonderd. Na een reeks aardbevingen en een pestepidemie in de 7e eeuw n.C. kwam de stad in verval.

Na ons bezoek aan Sagalassos reden we naar ons hotel op 5km afstand. Het “Sagalassos Lodge & Spa” was superluxueus met een binnen- en buitenzwembad, grote kamers en badkamers en een uitgebreid ontbijt- en dinnerbuffet. En bovendien voor geen geld. We waren er bijna alleen en genoten van al deze betaalbare luxe.

           Het zwembad en terras van ons zalige hotel “Sagalassos Lodge & Spa”   

 

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.