Healthy breakfast cake

Peperkoek, honingkoek, kruidkoek,… hoe je het ook wil noemen, het is ALTIJD lekker. Mijn bompa eet gegarandeerd iedere ochtend zijn 2 sneetjes Vondelmolen peperkoek met suikerkristallen. Ik ging aan de slag en maakte een versie met minder suiker…

Ik baseerde me op een recept voor gezonde kruidkoek dat ik aanpaste en veranderde zodat ik uit de voeten kon met de ingrediënten die ik in huis had. Kwestie van ook wat restjes weg te werken.

Eén van de vorige weekends had ik geprobeerd om appelschijfjes te drogen in de oven. De bedoeling was crunchy appel-kaneelchips te bekomen. De appelschijfjes waren wel gebakken maar niet echt gedroogd, helaas. Ik besloot ze in stukjes te snijden en ik deze ontbijtkoek te verwerken.

Ingrediënten: Voor 1 kleine ontbijtkoek

*100g havermout

*100g volkoren speltmeel (met andere meel- of bloemsoorten lukt het zeker ook)

*gedroogde appel en rozijntjes (je kan ook gedroogde abrikozen toevoegen, of chocolade 🙂

*30g kokosbloesemsuiker

*1tl bakpoeder

*een snuifje zout

*kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder,…

*125ml water (eigenlijk naar aanvoelen)

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 175°C.

*Doe de havermout met het speltmeel, het zout en het bakpoeder in een kom. Meng goed.

Alles mooi afwegen…

*Voeg specerijen en kokosbloesemsuiker toe. Doe er ook het gedroogd fruit bij.

*Nu voeg je beetje bij beetje water toe. Het is de bedoeling dat je een kleverige pap bekomt.

*Doe het papje in een bakvorm die je bekleedt met bakpapier.

Voor…

*Plaats gedurende 30 minuten in de oven. Voel met een mesje of de cake gaar is.

…en na

Heel erg lekker met wat frambozenchiajam (zie één van mijn andere blogposts) of confituur naar keuze.

Deze ontbijtcake is zalig in de winter met een warme chocolademelk of chai latte !!!

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.