Griekse kerstkoekjes : melomakarona

Als je met een Griekse man samenleeft, is de Griekse eetcultuur vaak onderwerp van gesprek. Vorige week vroeg ik Chris naar typische kerstgerechten. Hij vertelde dat zijn mama rond kerst dagen in de keuken kon staan om allerlei gebak en koekjes te maken. 

Ik besloot de Griekse kersttraditie in ere te houden en me te wagen aan twee verschillende soorten kerstkoekjes: melomakarona en kourabiedes. Op de site www.mygreekdish.com vond ik haalbare recepten. Over het algemeen bevatten Griekse recepten basisingrediënten, zijn de handelingen niet moeilijk en is alles superbetaalbaar. Voor deze koekjes had ik bijna alles gewoon in huis. 

MELOMAKARONA

http://www.mygreekdish.com/?s=melomakarona

Melomakarona recipe (Greek Christmas Honey Cookies)

Voor ongeveer 25 grote melomakarona:

*50g griesmeel

*350g bloem

*1/2 tl bakpoeder

*65g sinaasappelsap

*2el bruine rum (wegens geen cognac in huis)

*65g kristalsuiker

*1tl kaneelpoeder

*1tl nootmuskaat

*1tl vanille-extract

*1/2 tl baking soda

*60g water

*160g zonnebloemolie

*30g honing

*zest van 1 sinaasappel

Voor de siroop:

*200ml water

*400g kristalsuiker

*1 sinaasappel, in stukken gesneden

*1 stokje kaneel

*5 kruidnagels

*1tl vanille-extract

*120g honing

Voor de afwerking:

*Gemalen amandelen of pistachenoten. (Ik gebruikte verkruimelde amandelschilfers)

Bereiding:

*Maak eerst de siroop. Doe hiervoor alle ingrediënten met uitzondering van de honing in een steelpannetje en verwarm gedurende ongeveer 5 minuten. Zorg ervoor dat de suiker volledig is opgelost. Haal van het vuur, voeg de honing toe, roer goed en zet opzij om af te koelen.

*Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. 

*Maak nu het beslag. Doe in één kom de bloem met het griesmeel en het bakpoeder. Meng met je handen.

*Doe in een andere kom alle andere ingrediënten.

*Breng de droge ingrediënten bij de natte en vermeng met je handen. Zorg ervoor dat je het beslag niet teveel bewerkt.

*Maak met je handen ovale koekjes (madeleinestijl) en leg ze op de bakplaat. Prik ze in met een vork.

*Bak gedurende ongeveer 20 minuten af in de oven.

*Haal de koekjes uit de oven. Dompel ze één voor één onder in de siroop. Ze mogen echt goed doordrenkt zijn. 

*Leg de koekjes op een schaal en werk af met de schilfers of kruimels van amandelen of pistaches.

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.