Fun met mijn nieuwe foodprocessor – bloemkoolexperimenten

EINDELIJK deed ik mezelf een foodprocessor cadeau. Hoera!!! De keuze voor de Kenwood Multipro Home van 1000 Watt kwam er niet op 5 minuten. Het kostte me een week om te beslissen wat voor mij het meest geschikt was. Op bol.com is het aanbod aan keukentoestellen eindeloos: van staafmixers met hulpstukken over keukenmachines naar foodprocessors en dat in al soorten, maten en prijscategorieën. Ik wilde iets dat “alles” kon en vooral krachtig genoeg was. 

My new baby 🙂

Het was uiteraard moeilijk om mezelf in te tomen en niet dadelijk te starten met experimenteren. Na 1 nacht gaf ik er maar gewoon aan toe 🙂

Ik wilde al heel lang bloemkoolrijst maken en daar vanalles mee doen. Ik had ooit geprobeerd een bloemkool te raspen met een keukenrasp maar daarmee was heel mijn keuken onder de bloemkool geraakt en had ik veel afwas. Nu waste ik mijn bloemkool, sneed hem in kleine roosjes en deed hem in de grote mengkom met groot mes. Binnen de 2 minuten had ik mooie bloemkoolrijst met de textuur van quinoa!

 

 

 

 

EINDELIJK…bloemkoolrijst

What’s next?

BLOEMKOOLRIJST op Indische wijze

Bij de kokoscurry waarvan het recept ook op mijn blog te vinden is, maakte ik gebakken bloemkoolrijst. Ik deed wat zonnebloemolie in de wok en bakte wat bloemkoolrijst aan met kurkuma, zwarte uizaad en garam masala. Indian style dus.

BLOEMKOOLKOEKJES met havermout en dadels

Ik nam 75g bloemkoolrijst en 75g fijne havermout (havermeel kan ook), ik liet 6 ontpitte dadels weken in warm water en voegde ze toe aan het mengsel. Verder voegde ik wat zout en bakpoeder toe. Van het deeg maakte ik 6 grote koekjes van ongeveer 1 cm dik. Deze bakte ik af op een bakplaat in een oven van 200°C. Jammie !

Geef toe: deze koekjes zien er toch echt smakelijk uit???!!!

BLOEMKOOLPIZZABODEMS met havermout en kruiden

Van 120g havermout maakte ik havermeel in mijn foodprocessor. Ik voegde 80g bloemkoolrijst, 1 ei, wat zout en bakpoeder, rozemarijn, oregano en mélange de France (Oil & Vinegar) toe. Dit deeg kneedde ik tot een bol. Daarna maakte ik hier twee kleine pizzabodems van die ik afbakte in de oven op 220°C. Ik stak ze in de diepvries nadat ze waren afgekoeld. Plan was ze later rijkelijk te beleggen met tomatensaus, (vegan) kaas, tomaten en courgette.

OVERNIGHT OATS

Het speciaalste experiment is ongetwijfeld dit : overnight oats met bloemkoolrijst. Ik nam 40g havermout en 40g bloemkoolrijst en deed dit in een glazen bokaal. Ik voegde een 6-tal eetlepels kefir (homemade) toe, 2el rodevruchtenconfituur (homemade) en kaneelpoeder. Ik roerde alles goed door en plaatste dit in de frigo. Het idee bij overnight oats is dat je de havermout een nachtje laat weken in een vloeistof (water, yoghurt, (plantaardige) melk, kefir,…) zodat je de volgende ochtend kan genieten van een lekker ontbijt.

Mijn jar met overnight oats…Het moeilijkste is geduld hebben en wachten met proeven tot de volgende ochtend!

De volgende ochtend voegde ik extra bessen, confituur, kokoschips en cacaopoeder toe. Het was beslist de moeite waard!

Geven mijn recepten je inspiratie? Laat zeker weten wat jij doet met bloemkoolrijst !!!         

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.