Food experiment – 3 days a vegan – Tweede deel van de voorbereiding: analyse van het Turkse vegan voedingsaanbod

Deel 2 van mijn voorbereiding bestond uit een analyse van de Turkse voedingsmarkt: welk aanbod is er in Antalya voor de veganist? Ik was niet erg hoopvol omdat de meeste restaurants volledig op vlees gefocust zijn: kebab, çis, tavuk,…whatever, als het maar vlees is. Wél altijd lekker en vers en goed bereid maar toch… A L T I J D  vlees (zucht)

Bij wijze van voorbereiding op mijn experiment “3 days a vegan” was ik nieuwsgierig naar het aanbod aan “vegan friendly” producten in de grootste supermarkt in de buurt nl. 5M Migros in het shoppingcentrum. Ik ging daar op onderzoek uit. Nadat ik de hele supermarkt had afgestruind, kwam ik tot de volgende conclusies :

*Er zijn GEEN vleesvervangers te vinden. Geen tofu, tempeh, seitan of iets dergelijks. Ook geen vegetarische burgers, balletjes, schnitzels,…

*Er is GEEN plantaardig alternatief te vinden voor yoghurt of kwark en ook niet voor vegan pudding.

*Er staan WEL een aantal plantaardige dranken van Alpro in de rekken zoals bv. sojamelk original, sojamelk light, amandelmelk, kokosdrink en rijstdrink. De sojaroom en kokosroom van Alpro zijn eveneens verkrijgbaar.

*In Turkije vind je WEL een enorm aanbod aan peulvruchten, bonen en graanproducten die passen in een veganistisch eetpatroon.           

Denk aan: rode linzen, gele linzen, groene linzen, kikkererwten, geroosterde kikkererwten, rode bonen, limabonen, zware bonen, bulgur in alle soorten en maten, couscous, quinoa (!!!), allerlei soorten rijst (ook een volkoren variant), (volkoren)pasta,…

linzen ile ilgili görsel sonucu

Rode linzen

İlgili resim

Nog meer linzen, groene dit keer

Related image

                  Mijn persoonlijke favoriet voor dressings, als broodbeleg, als dip,… : tahin

*Het aanbod aan verse groenten, fruit en kruiden is enorm. Alles is superlekker en goedkoop.

                                             Verse groenten en fruit in Turkije

DUS:

*Naar mijn mening kan je hier als veganist zeker overleven, vooral omwille van het grote aanbod aan verse (én goedkope) groenten en fruit. Ik heb natuurlijk enkel de grote Migros in Antalya gecheckt. Waarschijnlijk kan je in steden als Izmir, Ankara en Istanboel wel vlees-, ei- en zuivelvervangende producten vinden.

 *Ik denk wel dat je als veganist in Turkije veel minder afwisseling in je dieet zal hebben dan in pakweg België en zeker veel minder dan in Duitsland of Nederland waar het aanbod aan voeding en de mogelijkheden qua restaurants voor veganisten eindeloos zijn.

*Wie veganistische wil leven in Turkije, moet een beetje creatief zijn en allerlei recepten uitproberen en aanpassen naar wat hier voorhanden is. Geen nood, in mijn artikel van gisteren vind je links naar toffe blogs en Youtubekanalen die je op weg zetten. GOGOGO !!!

DUS

*Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn “3 days a vegan”-experiment goed zal doorkomen en jullie gevarieerde maaltijden kan laten zien.

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.