Food experiment – 3 days a vegan – Conclusie

Image result for veganisme

Het experiment “3 days a vegan” is afgelopen. Ik vertel jullie hier wat ik ervan vond en welke conclusies ik eruit trek…

*Ik vond het absoluut niet moeilijk om 3 dagen vol te houden. Volgens mij komt dat omdat ik me goed had voorbereid (zie mijn blogartikelen van 18 en 19 augustus). Ik wist goed waaraan ik me kon verwachten hier in Antalya, nl. veel groenten en fruit, peulvruchten en bonen, volle granen MAAR geen alternatief voor yoghurt, kaas, vlees en vis. Bovendien had ik ook enorm veel ideeën voor vegan maaltijden en was ik erg enthousiast om alles in de praktijk te brengen.

*Het experiment zette me ertoe aan op zoek te gaan naar creatieve recepten en die uit te proberen. Sommige gerechten, zoals een raw vegan cheesecake, wilde ik al heel lang maken en nu kwam het er eindelijk van (zie blogartikel van dag 2 van het experiment). Ook de cookie doughballetjes van kikkererwten waren voor mij een hit!

*Ik leerde nieuwe, verrassende smaakcombinaties maken. Zo had ik bv. nooit gedacht dat de combinatie van geweekte cashewnoten met pindakaas en dadels zo lekker zou smaken of dat kikkererwten konden smaken naar koekjesdeeg.

*Door websites af te gaan, blogs en recepten te lezen, vlogs te bekijken en zelf te experimenteren, kwam ik tot de conclusie dat veganisten echt wel HEEL VEEL variatie kunnen inbouwen in hun voeding. Veganistisch eten wil niet noodzakelijk zeggen dat je gezond eet. Als je leeft op cola en chips of enkel bananen eet, ben je ook veganist maar eet je verre van gezond. Maar veganisten eten anderzijds ook niet enkel slabladeren en komkommer. Het ouderwetse, negatieve imago van veganisme dat vaak nog leeft in het Vlaanderen waar een bord eten moet bestaan uit “patatten-vlees-groenten” is daarmee ontkracht.

*Ik wil het experiment herhalen in België omdat ik denk dat het me daar (nog) gemakkelijker af zou gaan. In België zijn er immers volop plantaardige variaties op yoghurt en andere zuivelproducten te verkrijgen. Ik wil vegan kaas proberen, by the way. Ook soya, tempeh, tofu en andere vleesvervangers zijn overal te verkrijgen in alle vormen en maten. Bovendien kan ik niet wachten om nog meer interessante recepten uit te proberen 🙂

*Ik denk dat je hier in Antalya op termijn erg eenzijdig zou eten als veganist. Het is, vind ik, ook moeilijk om voldoende proteïnen binnen te krijgen. Met een stuk kaas of vlees of vis is dat snel opgelost maar omdat je hier nu eenmaal alles uit peulvruchten, groenten en bonen moet halen, lijkt me dat erg moeilijk.

Nog een opmerking: als je hier uit eten wil gaan als veganist, is het aanbod teleurstellend. Als vegetariër red je jezelf op de meeste plaatsen omdat er veel gerechten zijn met kaas zoals bv. pide met kaas, ei en groenten, of toast met (geiten)kaas, of een pasta of een omelet. Als veganist is het moeilijk en soms zelfs bijna onmogelijk om iets te bestellen tenzij je expliciet vraagt om het recept te “veganisen” en bv. de kaas van een groentenpasta af te laten. En dan weet je natuurlijk niet welke bouillon ze gebruiken en of er dierlijke producten in de saus zitten…

EINDCONCLUSIE: Het antwoord op de vraag: “Word ik nu vegan?”

Neen, ik heb voor mezelf besloten niet veganistisch te gaan eten en dit om verschillende redenen.

1) Ik vind dat een gezonde levens- en eetstijl voor iedereen verschillend zijn. Ik voel me eigenlijk heel goed bij het eetpatroon dat ik heb, nl. veel groenten en fruit,, volle graanproducten, yoghurt, kwark, kaas en dan af en toe eieren, kip en vis. Noten, pindakaas, zaden en gedroogd fruit als aanvulling en af en toe chocolade, ijs of iets dergelijks.

2) Door niet elke dag vlees of vis te eten, verminder ik mijn ecologische voetafdruk. Ik denk dat, als iedereen zou MINDEREN en daarom niet noodzakelijk stoppen, dat dat al veel zou helpen.

3) Dit experiment was vooral bedoeld om nieuwe producten te leren kennen, nieuwe recepten uit te proberen en verrassende smaakcombinaties een kans te geven. Op dat vlak vind ik het zeer geslaagd, al zeg ik het zelf :-). Sommige recepten, producten, combinaties zal ik blijven gebruiken in de toekomst.

4) Als je meer wil lezen over argumenten voor en tegen veganist worden, kan je daarover meer lezen op http://www.aandachtigeblog.nl/. Desi legt er haar persoonlijke struggle uit. Ook teni van fitbeauty.nl is bezig met een meer plantaardig dieet. Zij maakte onlangs nog een vlog hierover: http://fitbeauty.nl/vegan-struggle-wat-ik-op-een-dag-eet/

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.