Een kleurrijk kerstbord

Op kerstdag was ik “in duty” om te koken voor mijn ouders, grootouders, zus met vriend en Chris. Voor 8 personen koken dus. Dat doe ik niet iedere dag. De voorbereiding is het halve werk dus dat deed ik dan ook supergrondig. “Organization is my middle name 😉 “

Bij mijn ouders koken. Dat betekent dat ik moet rekening houden met de mogelijkheden van de keuken. Bovendien wilde ik een menu dat goed voor te bereiden was en snel klaar zou zijn zodat ik bij de gasten zou kunnen zitten. De weken voor kerst bladerde ik door de folders van supermarkten, nam ik kerstrecepten door op blogs en websites,… Uiteindelijk wist ik een mooi, eenvoudig, kleurrijk en lekker menu te bedenken dat bij iedereen in de smaak zou vallen. Al zeg ik het zelf…

SOEP VAN GEROOSTERDE POMPOEN MET POPCORN

Ingrediënten: Voor 10 personen

*1 grote butternutpompoen

*2 uien

*4 teentjes knoflook

*een mengeling van zout, zwarte peper, kurkuma, geroosterde paprikapoeder en kaneel

*ongeveer 4el hazelnootolie

*ongeveer 2el gesmolten honing

*1,5l warm water

*2el groentenbouillonpoeder

*een zakje popcorn (mag zoet of zout)

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 220°C.

*Was de pompoen grondig. Snijd in grote stukken en haal de pitten eruit.

*Leg de stukken pompoen op een bakplaat. Doe er hazelnootolie en honing over en ook het specerijenmengsel. Hussel goed door.

*Rooster de pompoen ongeveer 40 minuten in de oven.

*Doe de pompoen in een grote pot. Voeg ongeveer 1,5 l warm water toe en 2el bouillonpoeder. Mix goed door met de staafmixer.

*Dien de soep op in diepe borden en werk af met wat popcorn.

GEHAKT MET PUREE VAN ZOETE AARDAPPEL, RODE BIETENCRÈME EN PASTINAAKFRIETJES

Ingrediënten: Voor 8 personen

*1 kg gehakt naar keuze (wij hadden kalfsgehakt)

*6 grote zoete aardappelen

*1 grote rode biet

*5 grote pastinaken

*zout en zwarte peper

*plantaardige olie (bv. zonnebloemolie)

Bereiding:

VOOR DE PASTINAAKFRIETJES

*Verwarm de oven voor op 220°C.

*Was de pastinaken en snijd ze in frietjes die ongeveer even groot zijn.

*Spoel de frietjes goed af en dep ze ook goed droog.

*Spreid de frietjes uit op een bakplaat. Doe er zout en zwarte peper over en veel zonnebloemolie. Hussel door elkaar.

*Bak de frietjes in de oven gedurende ongeveer 30 minuten.

VOOR DE RODE BIETENCRÈME

*Snijd de rode biet in grote stukken.

*Kook de biet gaar.

*Schil de biet en pureer hem met de staafmixer.

*Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

VOOR DE PUREE VAN ZOETE AARDAPPEL

*Was de zoete aardappelen heel grondig en snijd ze in grove stukken.

*Kook de stukken zoete aardappel en verwijder daarna pas de schil. (Dat gaat makkelijker). 

*Pureer en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

BIJ HET SERVEREN:

*Bak het gehakt los in de pan.

*Neem een serveerring van ongeveer 10cm doorsnede. Maak er een laag gehakt in en daarna een laag zoete aardappelpuree. Druk goed aan en verwijder de ring.

*Leg wat crème van rode biet op het bord en ook wat pastinaakfrietjes.

Misschien kan mijn kerstmenu jou inspireren voor oudejaarsavond of nieuwjaarsdag?

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.