Een fantastisch Chinees buffet

Ik kreeg enkele weken geleden een Whatsappje van Jack van Oil & Vinegar : of Chris en ik op zondag 20 januari om 13u vrij waren voor een Chinese lunch in de winkel?

Sofia, een toffe Chinese vrouw uit Zuid-Oost China, zou er voor het personeel van Oil & Vinegar komen koken. Ze beloofde een uitgebreide maaltijd zoals die wordt klaargemaakt voor het “Spring Festival” in China. Bovendien beweerde ze dat ze beter kon koken dan de meeste Chinese chefs van wat wij hier in Europa “Chinese restaurants” noemen. Dat beloofde veel… Ook het menu dat Sofia doorgaf op voorhand zag er veelbelovend uit :

Tofu met 1000-jaareieren – Vleesballetjes met paddenstoelen – Spiesjes van varkensvlees in rode saus – Groene groenten – Jelly fish – Soep met gezouten ham, vermicelli en bamboe – Gekookte rijst – Inktvis

Op zondag 20 januari was ik dan ook keibenieuwd … Chris en ik kwamen de winkel binnen rond 13u00 en konden dadelijk aanschuiven aan een feestelijke en professioneel gedekte tafel. Jack had er echt zijn werk van gemaakt: het servies en de glazen van Pascale Naessens, sierlijk geplooide servetten, lederen stoelen,… Alles was in orde !

We kregen dadelijk een aperitief aangeboden en gingen zitten. Sofia legde aan de 6 andere volwassenen uit wat ze had klaargemaakt en hoe ze daarvoor was tewerk gegaan. Ze was de dag voordien meer dan 2 uur bezig geweest met het zoeken van de juiste ingrediënten in en rond Brussel en was al ruim 3 uur aan het koken om alles op tijd klaar te krijgen.

Als je de foto’s hieronder bekijkt, zal je begrijpen hoeveel werk er in de gerechten steekt. We kregen een kom soep en een portie rijst op een groot bord en bedienden ons daarna zelf. Ik proefde van alle schotels. Eigenlijk was alles even heerlijk. Ik genoot vooral van de 1000-jaareieren, de inktvis en de kleverige marinade van het varkensvlees. 

Varkensvlees in superlekkere, zoete marinade en inktvis met pijpajuin
Jellyfish
Zachte tofu met 1000-jaareieren
Vleesballetjes met paddenstoelen
Soep van duivenbouillon met gerookt vlees en bamboe

                                                          Groene groenten

Gekookte rijst

Jack nam het dessert voor zijn rekening. Een klassieker uit de betere restaurants in vervlogen tijden: crêpes Suzette, aan tafel geflambeerd met Cointreau en geserveerd met een saus op basis van vers geperst sinaasappelsap. Daarbij kwam een bolletje vanille-ijs en citroenmousse voor de liefhebbers. Tot slot bood Jack ons nog een digestief (whisky!!!) aan. 

Flamberen maar!
Crêpes Suzette !!!

 

Chris en ik genoten met volle teugen van het overheerlijke, verfijnde eten met veel verschillende smaken. Ook het gezelschap was zeer aangenaam. We zaten maar liefst 3u aan tafel! Ik moet eerlijk waar zeggen dat dit één van de lekkerste maaltijden was die ik al ooit in mijn leven heb gegeten. 

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.