Creatieve börek … of zoiets :-)

Stel: je vertrekt op weekend en er ligt nog vanalles in de frigo dat je niet wil weggooien. Wat doe je dan? Creatief zijn en combinaties maken met producten die op het eerste zicht misschien niet echt samenhoren 🙂

DUS…

ik had nog 2 vellen yufkadeeg. Dat is het  best te vergelijken met brickdeeg. Het wordt verkocht op de markt in grote vellen van ongeveer 60cm diameter. Als ik op de markt 1 vel yufka vraag, kijken de verkopers me raar aan. Hier in Turkije wordt alles direct per 10 of per 20 verkocht. Grote hoeveelheden voor grote gezinnen of grote eters natuurlijk 🙂

Daarnaast had ik nog appels, pedjooldadels, hele rijpe verse vijgen en kaas. Hmmm…

Ik besloot het yufkadeeg, dat normaal gezien wordt gebruikt voor börek en gözleme op te vullen en maakte daarvoor 2 verschillende vullingen. Hieronder vind je het recept van beide creatieve uitspattingen. De gevulde pakketjes zijn gemakkelijk te bewaren in de diepvries.

Bereiding:

Yufkabeursjes met verse vijgen en kaas

*Snijd een groot vel yufkadeeg in 6 stukken.

*Snijd de verse vijgen in stukjes en ook de (feta)kaas.

*Leg wat vijgen en kaas in het midden van elk stuk deeg.

*Maak een pakketje van elk deel. Zorg ervoor dat het beursje niet kan openvallen in de oven.

*Plaats gedurende 10 minuten in een oven van 180°C. Houd de beursjes wel in de gaten want ze verbranden heel snel.

Yufkabeursjes met kaneelappeltjes en dadels

*Snijd de appels en dadels in hele kleine stukjes. Voeg (veel) kaneel toe en meng alles onder elkaar.

*Bak het appel-dadelmengsel in een pan. Voeg wat water toe zodat alles mooi kan garen. Laat afkoelen.

*Snijd een vel yufkadeeg in 6 gelijke stukken.

*Leg in het midden van elk stuk deeg een hoopje appel-dadel en maak een pakketje. Zorg er ook hier voor dat het pakketje niet kan openvallen.

*Plaats gedurende 10 minuten in een oven van 180°C en zorg ervoor dat de beursjes niet verbranden.

De eerste variant kan worden gegeten als lunch met een frisse salade van sla, tomaat en komkommer.

De tweede variant is eerder een dessert. Lekker met een bolletje (vanille)ijs. De Turkse variant van warme appeltaart quoi.

SMAKELIJK !!!!

     

 

     

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.