Creatief met filodeeg

Op zaterdag 18 augustus kwamen Peter, Clothilde en de kleine Leonore bij ons eten.

Ik maakte een superlekkere Griekse spanakopita (= spinazietaart die lijkt op quiche) van filodeeg met verse spinazie en gedroogde brandnetel. Chris had voor mij een grote zak brandnetel meegebracht uit Athene. Verder gebruikte ik ook gedroogde tijm en oregano én een mengsel van feta en ricotta. Het filodeeg stapelde ik in laagjes van 4 vellen filodeeg met tussenin het mengsel van kaas, spinazie en kruiden en 2 eitjes. Ik begon met de laag van 4 vellen filodeeg. Daar kwam een laag van het mengsel op. Dan weer een laag filodeeg en het tweede deel van het mengsel. Ik dekte de taart af met 2 vellen filodeeg en vouwde de randen wat naar binnen. Oh ja, ik bestreek ieder vel filodeeg met wat hazelnootolie van Oil & Vinegar. Niet al te veel om geen zompige taart te bekomen.

Anyway, daar wou ik het eigenlijk niet over hebben in dit artikel 🙂 Wat ik wil delen, is wat ik deed met de overige vellen filodeeg. Ik kocht immers 2 pakken van 8 vellen vers filodeeg en had 6 vellen filodeeg over. Tegenwoordig vind je vers filodeeg in het grote koelvak in de Colruyt voor ongeveer 2 euro per pak. Zalig toch?

Het idee was een soort appelflap maar dan anders. Ik bestreek de vellen filodeeg met hazelnootolie. Op de helft van de vellen maakte ik in het midden een hoopje van cashewnoten met de koffiepasta van Oil & Vinegar. Je kan hiervoor Nutella gebruiken. Op de andere helft van de vellen legde ik in het midden een hoopje zelfgemaakte appelabrikozencompote en wat chocoladedruppels. Ik vouwde de filovellen tot pakketjes en plaatste ze voor 10 minuten op een rooster in een voorverwarmde oven van 180°C. 

 

 

 

 

 

 

Een mengsel van koffiepasta en cashewnoten in het midden van het vel filodeeg

Appelabrikozencompte met chocoladedruppels

Tadaaaa : deze pakketjes waren het eindresultaat!

Heel erg lekker met een bolletje (vanille)ijs! Vooral de variant met koffiepasta…   

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.