Citytrip in “eigen” land – Istanbul

Oh beautiful Istanbul… in twee dagen is het onmogelijk je volledig te leren kennen. Ik wilde gewoon erg graag zien hoe je bent en je sfeer ervaren. De trip duurde langer dan gedacht maar ik heb er geen spijt van…

Op mijn vraag boekten Chris en ik een citytripje “in eigen land”. We gingen van donderdag tot zaterdag van Antalya naar Istanbul. Chris was er al een paar keer geweest. Ik wilde er eindelijk eens de sfeer opsnuiven.

Mijn eerste en blijvende indruk: Istanbul is SUPER en ENORM en OVERWELDIGEND !!! Zo’n stad heb ik nog nooit gezien!!! Er zijn ALTIJD en OVERAL mensen. Het is druk in de straten, vooral ‘s avonds, en het leven stopt nooit. Zo werd er bv. dag en nacht aan de tramlijn gewerkt in de drukste winkelstraat van de stad.

Na een vliegreis van 1u en een bustrip van ruim 1u30 arriveerden Chris en ik op donderdagavond rond 18u00 op het Taksimplein. Ons hotelletje “The Golden Pera” lag daar in de buurt.

“The Golden Pera” is supergoedkoop en ideaal voor reizigers zoals wij: het is proper, de douche werkt goed en er is een ontbijt. Wij betaalden elk 30 euro voor twee nachten kamer met ontbijt. Enig minpuntje: de kamer lag aan de straatkant. Oordoppen waren dus noodzakelijk om te kunnen slapen.

http://www.thegoldenperashotel.com/tr

Op donderdagavond gingen we eten bij Zencefil. Ik vond dit vegetarisch/veganistisch restaurantje met de app van Happy Cow. Zencefil lag op amper 500m van ons hotel. Ik bespreek onze maaltijden in het volgende artikel.

Vrijdagochtend deed ik eerst een yogasessie naast het hotelbed. Het ontbijt opende immers pas om 8u00. Wat is dat nu voor een uur 🙂 ???

Rond 10u00 wandelden Chris en ik naar de Aya Sofya en de Blauwe Moskee. We genoten van het koude maar zonnige weer en het prachtige uitzicht. We bezochten de gebouwen niet wegens “too little time, too many things to do”.

De Aya Sofya en de fontein voor de Aya Sofya

De Blauwe moskee

Straatverkoper met maïskolven voor de Aya Sofya. Je vindt deze kraampjes overal in Istanbul terug.

Daarna namen we de tram naar de buurt van Istanbul Modern. We lunchten in een Turkse volkskeuken: voor 40 lire samen mochten we een bord vol scheppen uit schotels met Turkse specialiteiten. Het ging van dolma over pilav naar linzenballetjes en aubergines in yoghurtsaus. Echt heerlijk!

Aangezien de biënnale plaatsvond op het moment dat wij in Istanbul waren, besloten Chris en ik daarvan te profiteren en wat moderne kunst mee te pikken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar helemaal niet in thuis ben maar ik vond het wel interessant om te zien welke ideeën kunstenaars hebben over de samenleving en over “a good neighbourhood”, het thema van de biënnale. Er waren installaties en constructies die ik aantrekkelijk vond en concepten die mij aanspraken.

Mooie kleuren, interessante constructies op de Biënnale

We deden daarna nog een wandeling door de Grand Bazaar. Daar kan je verdwalen in de wirwar van smalle steegjes vol winkeltjes. Zoek je iets? Van thee tot kruiden, van lederen tassen tot juwelen,…je vindt het gegarandeerd hier terug.

Did somebody say…CANDY ???

‘s Avonds gingen we eten bij Guney, een restaurant aan de Galata tower. Ik koos er een verrassend vegetarisch gerecht. Meer daarover in één van de volgende blogposts 🙂

Zaterdag startte ik de dag opnieuw met yoga. Na het ontbijt gingen we de regen in. Chris wilde graag nog wat galerijen en winkels met kunst bekijken.

We lunchten rond 12u00 met kumpir, een typisch voorbeeld van Turkse streetfood. Superlekker!!! Aangezien het best koud was, smaakte de dampende, hete aardappel des te beter! Ook hierover schrijf ik nog een blogpost. Check it out and please do try this at home 😉 !!!

Rond 14u00 moesten we helaas al terug de bus nemen richting luchthaven. We arriveerden rond 20u00 terug in het appartement in Antalya.

Ik vond de trip heel erg de moeite waard. Ik wil heel graag terug naar Istanbul maar dan voor een week of voor 10 dagen zodat ik monumenten en musea kan bezoeken en nog meer leuke restaurantjes en marktjes kan bezoeken.         

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.