About last week… Workshop Thais koken met Nek

Ik schreef me in voor een workshop “Thais koken” bij Dille en Kamille Leuven. Voor 28 euro zouden we gedurende 2 uren ingeleid worden in de wondere wereld van de Thaise keuken door Nek, een Thaise jonge man van amper 19 jaar. Hij leerde als kind koken in een arme buurt in Thailand waar hij voor zijn grootmoeder moest zorgen.

Ik was heel erg benieuwd…

Nek verwelkomde ons heel hartelijk. We kregen een schort aan en een zelfgemaakt bundeltje met info over Thailand, de typische ingrediënten en kooktechnieken en veel nuttige tips voor websites, Youtubekanalen en winkels in Leuven.

Nek legt met veel enthousiasme uit hoe hij thuis Thais kookt.

 

 

 

 

 

 

Een kennismaking met Thaise ingrediënten mét tips voor shops in Leuven waar je ze kan vinden.

Daarna gingen we aan de slag. We zouden 3 verschillende gerechten maken en die daarna natuurlijk samen opeten.

We begonnen met het koken van jasmijnrijst. Jasmijnrijst is de rijst die in Thailand wordt gebruikt. Dat wist ik niet. Thuis deed ik altijd maar wat. Basmati, zilvervlies, volkoren, jasmijn,… Maar dat hoort dus niet 🙂 Volgens Nek bereiden alle Thai hun rijst standaard in een rijstkoker en niet in een gewone kookpan. Hij moest zich in Dille & Kamille behelpen met een gewone pan maar dat lukte prima!

Voor de rode curry waarmee we startten, kregen we uitgebreid instructies over de correcte bereidingswijze van curry’s. Eerst doe je een pakje kokoscrème in de wok. Je laat de kokoscrème opkoken tot de crème “breekt” en je de olie duidelijk kan zien. Dan voeg je de currypasta toe en roer je goed zodat je een homogeen geheel verkrijgt. Dan voeg je meer kokosmelk toe en het vlees/de vis/de tofu en de groenten (bv. paprika en bamboescheuten). Je eindigt met typische smaakmakers als kaffirlimoenblaadjes, palmsuiker, chilipasta, vissaus,…

Curry in the making…

Je dient de curry op in een kommetje bij een hoopje jasmijnrijst en werkt af met verse koriander en Thaise basilicum.

Ziet dit er nu niet superlekker uit ???!!!

Daarna gingen we over tot het maken van een Thaise tonijnsalade en een vegetarische variant met rauwe champignons.

Voor de salade met champignons maakten we eerst een dressing met vers limoensap, palmsuiker, chiligarnaalpasta en vissaus. Daarna sneden we sjalotjes, lenteuitjes, champignons en tomaten in schijfjes. Alle ingrediënten gingen samen in een saladekom en werden goed gemengd. De afwerking gebeurde met veel verse koriander en geroosterde rauwe pindanoten.

Ik ging de week nadien op shoppingronde in Leuven en vond alle ingrediënten bij The Circle in de Brusselsestraat en in de Thaise winkel op het Alfons Smetsplein (verse koriander, verse Thaise basilicum én verse rode currypasta). Ik maakte ongeveer dezelfde curry thuis en Chris was zeer lovend. Ik was zelf ook erg enthousiast over het goed gelukte resultaat!

Ik maakte ook de vegetarische salade en was heel blij over de dressing. Het limoensap laat de suiker oplossen en de vissaus zorgt voor de juiste balans.

Ik wil de workshop met Nek bij Dille & Kamille heel erg aanraden. Hij zou in de nabije toekomst nog meer workshops willen geven. Je krijgt heel veel achtergrondinformatie en tips om thuis aan de slag te gaan. De shoppingideeën zijn allemaal een schot in de roos en maken Thais koken thuis heel haalbaar.

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.