A Turkish Melon Story

Elke keer ik in Turkije kom, zie ik andere soorten fruit en groenten. Vaak staan boeren met een kleine truck langs de straat geparkeerd om hun waar te verkopen.

Het kraam met meloenen - 03072017

Het kraam met meloenen 2 - 03072017Als je dus echt in het seizoen wil kopen en eten, moet je gewoon kijken wat wordt aangeboden. Simple as that!

Momenteel word je op straat haast bekogeld met meloenen. Echt om de 100m staat wel een truck met reusachtige meloenen en mannen die van 10u ‘s morgens tot middernacht hun producten verkopen.

Wat me opvalt, is dat 2 soorten meloenen ruim voorhanden zijn.

De “kavun”, een meloen met een gele schil met groene vlekken, is ovaal en middelgroot.

                   Meloen 1 - 03072017

De “karpuz” ofwel watermeloen heeft een donkergroene schil met verschillende schakeringen en kan enorme afmetingen aannemen. Wij hebben er momenteel één in de frigo van maar liefst 15kg! Ik heb Chris nodig om hem thuis te brengen !!!

Watermeloen 1 - 03072017Ik wou de karpuz eigenhandig snijden maar bracht het er niet zo elegant vanaf als gehoopt. Vandaar dus de hobbelige snijkanten. De frigo ligt dus VOL met 1 watermeloen!!!

Hoe weet je of je een rijpe meloen koopt?

Als je aan de schil ruikt, moet je een lichtzoete meloengeur waarnemen. Bovendien moet de schil lichtjes veren als je op de meloen drukt. Als je op de meloen tikt, moet hij hol klinken. Hoe zwaarder de watermeloen, hoe sappiger

Ik vond hierover ook een verhelderend Youtubefilmpje:

Hoe snijd je een watermeloen eenvoudig in stukken?

Daarover vond ik ook een duidelijk filmpje op Youtube:

En dan vragen jullie zich natuurlijk af waar de recepten en ideeën blijven… Want 15kg watermeloen is veel te veel om “zomaar” op te eten.

Wordt vervolgd dus…

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

4 Comments

    1. Dag Sven, de variant die hier wordt verkocht, lijkt alleszins heel erg op de “piel de sapo”. Ik denk dus dat je gelijk hebt en dat het om dezelfde meloensoort gaat! Goed om weten dat jullie hem ook verkopen in mijn favoriete biowinkel 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.