2 recepten voor traditionele koekjes

Voor de feestdagen publiceerde Nutella een hele hoop kerstige bakrecepten op zijn website. Mét Nutella natuurlijk.

Ik ging aan de slag met het recept voor peperkoekpopjes en zandkoekjes. In een andere vorm en zonder Nutella. Oh ja, de vormpjes voor mijn koekjes kocht ik voor 3 euro bij Blokker. Ik heb nu een auto, hartje, sterren, een maan,… zeker 10 vormpjes!

https://www.nutella.com/nl/be/peperkoekpopjes

https://www.nutella.com/nl/be/zandkoekjes-met-nutella

Ingrediënten: Voor mijn interpretatie van de peperkoekjes

*60g zachte boter

*50g (bruine) suiker

*60g honing

*1 eidooier

*190g patisseriebloem

*speculaaskruiden (of koekkruiden of kaneel)

*een snufje zout

Bereiding:

*Verwarm de oven voor op 160°C.

*Doe de boter, suiker, honing en eidooier samen in een kom en meng goed.

*Meng de bloem, de kruiden en het bakpoeder in een tweede kom.

*Voeg het bloemmengsel toe aan de eerste kom en kneed het geheel gedurende 1 minuut goed door.

*Wikkel het deeg in plastiekfolie en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

*Rol het deeg uit met een deegrol op je werkvlak.

*Steek vormpjes uit naar keuze van ongeveer 0,5cm dik.

*Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze af gedurende 8 tot 10 minuten.

!!! Let op: de koekjes moeten nog wat zacht zijn als je ze uit de oven haalt anders kan je ze daarna niet meer eten omdat ze te hard geworden zijn !!!

Ik maakte vooral hartjes en letters van de peperkoekjes. Om Chris te verwelkomen in mijn appartementje in Leuven 🙂

Ingrediënten: Voor mijn interpretatie van de zandkoekjes

*250g gesmolten boter

*150g (poeder)suiker

*500g bloem

*1 ei

*1 mespuntje zout

Bereiding:

*Meng de poedersuiker, het ei en het zout samen in een kom met de gesmolten boter. Meng niet te lang.

*Voeg de bloem toe en roer kort door.

*Maak van het mengsel een bol en leg hem in de koelkast voor minstens een uur.

*Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak.

*Steek de vormpjes uit die jij leuk vindt. Ik gebruikte de poppetjesvorm en sneed ook letters met een mes.

*Bak de koekjes af in een oven van 180°C gedurende 8 tot 10 minuten.

TIP: deze koekjes doen het goed als cadeautje. Pak ze in in een mooi zakje en maak iemand blij!

 

 

 

 

 Jio

Melanie
Ik ben Melanie Huyghe, een dynamische 33-jarige leerkracht Frans. Naast mijn passie voor talen ben ik ook veel bezig met creatief en gezond koken, yoga, hardlopen, dansen, lezen en de wereld ontdekken samen met mijn Griekse man Christos. Op mijn blog wil ik mijn creatieve ei kwijt en mijn altijd overactieve hersenen rust geven door neer te schrijven wat ik denk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.